Marinus van Uden en Jos Pieper (red.)

Zichtbare en onzichtbare religie

Over de varianten van religieuze zin

Zichtbare en onzichtbare religie

Anno 2009 kan religie in vele vormen aangetroffen worden, zowel zichtbaar als onzichtbaar, zowel geïnstitutionaliseerd als individueel, zowel op een welbepaalde God gericht, als op een energie die de kosmos doorstroomt. De psychologische behoefte aan zingeving wordt nog steeds regelmatig religieus en spiritueel ingevuld, maar de invullingen zijn meer divers geworden.

Er is sprake van nieuwe spiritualiteit. Het religieuze leven van de mens wordt niet meer ingevuld met van buiten aangereikte of opgedrongen kaders. Er wordt zelf gezocht, geduid, gekozen en weer veranderd. Nieuwe spiritualiteit wordt ook vaak in verband gebracht met het narcistisch karakter van de huidige samenleving. Met name jongeren zouden geleid worden door ik-gerichtheid, een gevoel van importantie, intolerantie ten aanzien van eigen zwakheden en hoogmoed. Extreme vormen hiervan worden wel zelfreligie genoemd. Deze invulling van nieuwe spiritualiteit is volgens velen schadelijk voor de maatschappelijke cohesie. Anderen komen juist tot een positief oordeel: nieuwe spiritualiteit is een vorm van religie die goed past bij de huidige verhouding tussen individu en collectief. Zij zijn veel minder bang voor verlies van sociale cohesie. Een van de centrale kenmerken van de nieuwe spiritualiteit is, volgens hen, juist verbondenheid, – met het zelf, de ander of de kosmos.

 

Zichtbare en onzichtbare religie bevat bijdragen van Staf Hellemans, Jaap van Belzen, Hans Alma, Anke Bisschops, Tjeu van Knippenberg, Hessel Zondag, Leon Derckx, Hetty Zock, Sjaak Körver Rien van Uden en Jos Pieper.

Copyright omslagfoto: dr. Maerten Prins

  • ISBN 978 90 5625 315 8 
  • Omvang 160 blz. 
  • Formaat 16 x 24 cm 
  • Uitvoering genaaid gebrocheerd 
  • NUR 700 

  • Deze titel is uitverkocht
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Echte economie
Arnold Heertje
Echte economie
Profetie zonder profeet
Ulrich Berges
Profetie zonder profeet
Spreken of zwijgen
Bert Gordijn (red.)
Spreken of zwijgen
Notificeren
Breng iemand anders op de hoogte van dit product