Bestellen
Jean-Luc Nancy en Luuk van Middelaar e.a.

Wet van de vrijheid

Denken over vrijheid, individu & gemeenschap

 

 

 

Wet van de vrijheid

Vrijheid! Iedereen heeft er recht op. Maar wat verstaan we eigenlijk onder vrijheid? In een tijd waarin het individu centraal staat wordt vrijheid als individuele aangelegenheid beschouwd. Maar als vrijheid niet verbonden wordt met waarden en normen, lijkt het een leeg begrip. Vrijheid is in elk geval niet gelijk aan vrijblijvendheid. De meeste filosofen benadrukken dat je alleen vrij kunt zijn in relatie tot elkaar. Vrij zijn doe je niet alleen. Maar wat blijft er over van vrijheid als deze zou bestaan uit het gehoorzamen aan morele wetten? Waar vinden we vrijheid in het spanningsveld tussen individu en gemeenschap?

 In deze bundel gaat een aantal denkers in op dit spanningsveld, tegen de achtergrond van actuele maatschappelijke vraagstukken: het beroep op vrijheid van meningsuiting, uitsluiting van minderheden, het primaat van de staat en openbare ruimte. Hoe om te gaan met vrijheid zodat er geen grenzenloosheid dreigt? Hoe vrijheid en verantwoordelijkheid te verbinden? Wat is de rol van de politiek om ruimte te scheppen voor vrijheid? Wat betekent vrijheid in onze moderne maatschappij?

De bijdragen in deze bundel zijn afgeleid van de lezingen die de auteurs hielden tijdens de Dag van de Filosofie 2010.

Het eerste deel bevat filosofische beschouwingen van Jean-Luc Nancy, Paul Cobben, Cyrille Offermans en Ruud Welten. In het tweede deel volgen reacties van Paul Frissen, Antoon Vandevelde en Gijs van Oenen op de lezing van Luuk van Middelaar.

 

 

 

 

  • ISBN 978 90 5625 345 5 
  • Omvang 100 blz. 
  • Formaat 12,5 x 21 cm. 
  • Uitvoering paperback 
  • NUR 740 
  • Prijs €12,50 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Twee zielen in één borst
Has Klerx & Annemarie Hinten (red.)
Twee zielen in één borst
God, mens en techniek
René Munnik (red.)
God, mens en techniek
Wat zegt de crisis over onze moraal?
Eelke de Jong (red.)
Wat zegt de crisis over onze moraal?
Notificeren
Breng iemand anders op de hoogte van dit product