Charles van Leeuwen

Vuur dat blijft branden

Gesprekken met monniken in Oosterhout

Vuur dat blijft branden

De Sint Paulusabdij in Oosterhout is het oudste benedictijnenklooster in Nederland. Het huis is in het begin van de vorige eeuw gesticht door gevluchte Franse monniken en bijna honderd jaar lang een referentiepunt geweest voor religieus Nederland. Binnenkort zal de abdij haar deuren moeten sluiten, omdat er geen jongeren meer zijn.

Charles van Leeuwen (1962) bezocht het klooster voor het eerst in 1981. Hij raakte bevriend met de monniken en werd ingewijd in de monastieke traditie. In dit boek doet hij, aan de hand van negen zeer persoonlijke gesprekken, verslag van die vriendschap. De gesprekken geven een boeiend beeld van het leven in de abdij en van de persoonlijke motivatie van de monniken. De grote veranderingen die het religieuze leven de afgelopen eeuw onderging, worden nauwkeurig gedocumenteerd.

Vuur dat blijft branden kijkt echter niet alleen terug op een eeuw benedictijns leven in Nederland, maar biedt ook een plaatsbepaling voor vandaag de dag. Hoe komt het dat kloosters geen jongeren meer trekken? Zijn er misschien nieuwe vormen van monastiek leven denkbaar? Kunnen de benedictijnse idealen ook in een gewoon burgerleven worden vormgegeven? Vuur dat blijft branden is een aangrijpend verslag van een zoektocht naar de bronnen van religieus leven en geeft een authentiek beeld van de christelijke actualiteit voor een jongere generatie.

  • ISBN 978 90 5625 197 0 
  • Omvang 160 blz. 
  • Formaat 14 x 17,5 cm 
  • Uitvoering ingenaaid, geïllustreerd 
  • NUR 700 

  • Deze titel is uitverkocht
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Een andere Lucebert
Theo Salemink
Een andere Lucebert
Van wie zijn de kinderen?
Inge P. Spruit
Van wie zijn de kinderen?
Een donkere spiegel
Marcel Poorthuis en Theo Salemink
Een donkere spiegel