Bestellen
Gerard Pieter Freeman

Umbrië

In de voetsporen van Franciscus

Umbrië

Umbrië is voor veel Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Het is het ‘groene hart van Italië’, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Het is ook een streek van rust en bezinning, van een eeuwenoude spirituele traditie, het land van Franciscus, de mystieke godzoeker en dierenvriend. De gids begint in Assisi, de stad waar Franciscus thuis was en waar zijn grafkerk door topkunstenaars als Cimabue en Giotto werd versierd. Daarna komen de plaatsen uit de omgeving aan bod waar Franciscus voor zijn kluizenarijen schilderachtige plekken in het weidse landschap vond en rijke burgers prachtige kerken bouwden voor zijn volgelingen, de minderbroeders.

De toeristische beschrijving van plaatsen en monumenten wordt verlevendigd door inspirerende en soms curieuze verhalen uit het leven van Franciscus en zijn eerste broeders en zusters en gecompleteerd door praktische informatie over de aanrijroutes en openingstijden.

Het inleidende hoofdstuk presenteert Franciscus van Assisi en zijn volgelingen en beschrijft de ontwikkeling van de woonvormen van de minderbroeders. Het boek wordt afgesloten door routesuggesties, een chronologisch overzicht van Franciscus’ leven, een verklarende lijst van namen en begrippen, en een register

 

Deze reisgids heeft in een lange periode zijn waarde bewezen. De eerste druk werd in 1994 gepubliceerd. Een Duitse vertaling en drie bewerkte herdrukken volgden. Ondertussen herstelde Umbrië van twee aardbevingen en groeide het toerisme. Voor deze nieuwe uitgave werden met de hulp van andere reizigers alle gegevens gecontroleerd, wat verouderd was geschrapt en werden nieuwe ontwikkelingen opgenomen. Zo is dit boek opnieuw onmisbaar voor toeristen en pelgrims naar franciscaans Umbrië.

Voor bestellingen van deze titel kunt u contact opnemen met de Franciscaanse Beweging in Den Bosch.

‘De praktische wenken, de zorgvuldige beschrijvingen en de zeer doordachte historische informatie worden verschaft op een geëngageerde, maar tegelijk volstrekt zakelijke toon. Dat is een ware verademing.

– Helene Nolthenius, schrijfster van de belangrijkste Franciscusbiografie in het Nederlands

 

‘Een absolute must voor reizigers naar Franciscanië.’

– website Franciscaanse Beweging

 

‘Onvolprezen en af en toe gewoonweg geestig.

– Kees ’t Hart, romancier en essayist

 

Gerard Pieter Freeman (1952) is bijzonder hoogleraar franciscaanse spiritualiteit aan Tilburg university en medewerker van het Franciscaans Studiecentrum in Utrecht. Hij heeft de uitgave van de belangrijkste vroegfranciscaanse bronnen in het Nederlands verzorgd en is gepromoveerd op de ontstaansgeschiedenis van de clarissen, de vrouwelijke volgelingen van Franciscus. Hij publiceerde  studies in het Engels, Duits, Italiaans en Pools. Hij brengt zijn vakanties het liefst door in Umbrië.

  • ISBN 978 90 5625 478 0 
  • Omvang 240 blz. 
  • Formaat 15 x 22 cm 
  • Uitvoering genaaid gebrocheerd 
  • NUR 512 
  • Prijs €26,50 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
100 jaar in analyse
Duveken Engels e.a. (red.)
100 jaar in analyse
Professoren op Heyendael
Fons Plasschaert, Gerd Rosenbusch, Jan Brabers [red.]
Professoren op Heyendael