Harrie Hermkens

Tussen Madonna en Aphrodite

Mijn autohagiografie

Tussen Madonna en Aphrodite

Maria, de moeder van Jezus, draagt de eretitel ‘Madonna’; zij is de verpersoonlijking van de hemelse, de geestelijke liefde. Aphrodite is de Griekse godin van de aardse, de lichamelijke liefde, de eros. Tussen deze twee figuren heeft Harrie Hermkens (1922) als kind en jongeman zijn strijd gevoerd, geïnspireerd door het kloosterideaal van de volmaaktheid, de ‘heiligheid’. Op 27-jarige leeftijd heeft hij dit hopeloze gevecht opgegeven door ‘uit te treden’, de kloostergemeenschap te verruilen voor de ‘boze wereld’.
In Tussen Madonna en Aphrodite, zijn autohagiografie, heeft hij toestanden en feiten uit het toenmalige katholieke en religieuze leven onverhuld beschreven, maar zonder wrok en met begrip voor de eerlijke bedoelingen van zijn opvoeders en geestelijke leiders: zij waren ook slachtoffers van het systeem. Bovendien is hij er zich van bewust dat hij zijn intellectuele en culturele vorming grotendeels aan hen te danken heeft.

Na zijn ‘religieus avontuur’, zoals Harrie Hermkens het zelf aanduidt, heeft de auteur Nederlands gestudeerd. Hij is gepromoveerd op de gedichten van Constantijn Huygens. Hij is jarenlang werkzaam geweest als docent en heeft daarnaast een groot aantal publicaties over – vooral – het zeventiende-eeuwse Nederlands op zijn naam staan. Tussen Madonna en Aphrodite is deel 13 in de Memoreeks.

  • ISBN 978 90 5625 136 9 
  • Omvang 120 blz. 
  • Formaat 13 x 21 cm 
  • Uitvoering ingenaaid 
  • NUR 681 

  • Deze titel is uitverkocht
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Tussen hemel en aarde
Dick Springorum
Tussen hemel en aarde
U legt uw hand op mij
Harry Schelbergen s.j.
U legt uw hand op mij
Van katholieken huize
Jan Cartens
Van katholieken huize