Ignace Schretlen

Terug de berg op

Terug de berg op

 

Op 1 december 2008 verlieten de laatste redemptoristen de Nebo. Het Nijmeegse klooster met kleinseminarie werd gesticht op 4 oktober 1928. Zoals de berg Nebo aan Mozes uitzicht bood op het Heilig Land, kijkt men vanaf het monumentale gebouwencomplex op onder meer de Heilig Landstichting. Tot de externe leerlingen die vanaf 1962 werden aangenomen behoorde de toen elfjarige Ignace Schretlen.

De periode van zeven jaar op het gymnasium, waarin ook de puberteit viel, heeft het verdere leven van deze arts, auteur en beeldend kunstenaar diepgaand beïnvloed. De impact hiervan kwam tot uiting tijdens de laatste reünie voor oud-leerlingen en voormalige docenten van de Nebo. Tegen zijn gewoonte in had Ignace Schretlen zich hiervoor ingeschreven, omdat dit de laatste gelegenheid was om zijn oude middelbare school te bezoeken.

Terug de berg op is een indringend verslag van gedachten, gevoelens en herinneringen die bij Ignace Schretlen opkwamen in de dagen rond deze reünie. Kort voor de overdracht van de Nebo kreeg de auteur de gelegenheid om de nog als zodanig herkenbare, vertrouwde plekken in het schoolgebouw te fotograferen. Het boek bevat een selectie van deze foto’s en een opmerkelijk nawoord.

Ignace Schretlen (1952) was bijna 20 jaar huisarts in ’s-Hertogenbosch. Hij schreef zowel onder zijn eigen naam als onder drie pseudoniemen meer dan vijftien boeken en bundels. Anatomie van het gevoel, verschenen onder het pseudoniem van Alexander van Es, werd als beste literaire debuut bekroond met het ‘Gouden Ezelsoor’ en verschillende gedichten werden genomineerd voor literaire prijzen. Als beeldend kunstenaar heeft Ignace Schretlen verschillende museale exposities op zijn naam staan.

 

Terug de berg op verschijnt als aflevering 25 in de MemoReeks.

 

  • ISBN 978 90 5625 291 5 
  • Omvang ca. 80 blz. 
  • Formaat 13 x 21 cm 
  • Uitvoering gebrocheerd 
  • NUR 681 

  • Deze titel is uitverkocht