F.J.M. Pinxter

Ten halve gekeerd

Zielzorger voor het leven

Ten halve gekeerd

Geboren in 1926, kijkt de auteur van Ten halve gekeerd nu terug op een gevarieerd leven dat ruim driekwart eeuw beslaat. Frans Pinxters verhaal begint als het verhaal van veel katholieke jongens uit die jaren: hij groeit op in een vroom gezin, heeft ondanks de crisis een redelijk onbezorgde jeugd en voelt zich – net als twee van zijn drie broers – ‘geroepen’. In dit boek vertelt hij over zijn voorbereiding op het pastoraat en over zijn uiteenlopende pastorale activiteiten in de bisdommen Haarlem en Rotterdam, als kapelaan, moderator en later ook pastor. Eind jaren zestig gingen echter de veranderingen in kerk en maatschappij ook aan hem niet voorbij: hij ging trouwen en zijn werkterrein verlegde zich naar de psychiatrie.
Zijn levensverhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de veranderingen die het aanzien van ons land in enkele decennia onherkenbaar veranderd hebben. Hoe verschillend die veranderingen op kerkelijk vlak konden uitwerken, blijkt wel wanneer het leven van Frans Pinxter wordt afgezet tegen dat van zijn jeugdvriend Ad Simonis. Deze ging studeren in Rome en nam, eenmaal terug in Nederland, duidelijk conservatieve stellingen in die hem deden stijgen op de kerkelijke ladder. Het leven van Frans Pinxter verliep geheel anders. Zijn kerkvisie ontwikkelde zich op totaal andere wijze, en na 21 jaar van toegewijde dienst aan de kerk besloot hij het ambt te verlaten.
Ten halve gekeerd ademt geen sfeer van rancune. Daarvoor denkt de auteur te positief terug aan zijn pastoraal verleden. Wel ziet hij op dat verleden terug met het gevoel van zovele gemiste kansen voor de kerk van Nederland in de jaren na 1970.

Dit vijftiende deel in de MemoReeks is tevens het eerste deel geschreven door een ‘wereldheer’, een seculiere priester.

  • ISBN 978 90 5625 147 5 
  • Omvang 204 blz. 
  • Formaat 13 x 21 cm 
  • Uitvoering ingenaaid 
  • NUR 681 

  • Deze titel is uitverkocht