Bestellen
Emiel Lamberts e.a.

Tegenwicht: de katholieken en de staat

Een historische reflectie

Tegenwicht: de katholieken en de staat

 De groei van de macht van de Europese natiestaten in de negentiende en twintigste eeuw verontrustte veel katholieken in Europa. Zij zetten zich in om de belangen van de kerk te verdedigen. Katholieke politici en journalisten mobiliseerden het middenveld om tegenwicht te bieden aan de staatsmacht. Hoe dat in zijn werk ging in Europa en Nederland legt de Vlaamse historicus Emiel Lamberts uit in dit essay.

 

Vervolgens reflecteert bisschop Hans van den Hende op de betekenis van de archieven van maatschappelijke organisaties die in het KDC beschikbaar zijn. Zij weerspiegelen de tijdgeest van de actieve katholieke deelname aan het maatschappelijk leven.

 

Henriette Hulsebosch, directeur van Kansfonds, beschrijft vervolgens hoe de katholieke filantropische traditie zich omvormde tot een beweging voor mensen in nood, die blijft putten uit de katholiek-sociale traditie.

 

De bronnen van deze drie centrale aspecten van katholieke inzet in staat, kerk en maatschappij zijn terug te vinden in de collecties van het 50-jarige KDC.

 

Jan Roes lezing 2019, teksten uitgesproken op 1 mei 2019, bij gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van het KDC

  • ISBN 978 90 5625 516 9 
  • Omvang 56 blz. 
  • Formaat 13,6 x 21, 5 
  • Uitvoering paperback 
  • NUR 694 
  • Prijs €9,95 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
De triomf van Thomas van Aquino
Ernst van Raaij, Kees van Dooren, Lodewijk Winkeler, Tim Graas
De triomf van Thomas van Aquino
Verdeelde wijsheid
Frank Bosman & Harm Goris [red.]
Verdeelde wijsheid