Bestellen
Donald Loose, Wim van de Donk, Ad Verbrugge e.a.

Religie, Politiek & Civil Society

Verzoening of verzet?

Religie, Politiek & Civil Society

Op 11 september 2001 veranderde in één klap de westerse kijk op de wereld. De liberale democratie ondervond zichtbaar weerstand, religieuze motieven deden hun intrede in het politieke spel. Tegelijkertijd signaleerde Europa meer verschijnselen van onrust en onvrede, niet zelden in relatie tot de steeds openlijker verschijning van de islam. Deze ontwikkelingen noodzaken ons om de fundamenten en bouwstenen van onze samenleving opnieuw en publiekelijk te verkennen. In Europa is hierdoor een hernieuwde interesse ontstaan in het spanningsveld tussen religie en politiek.

 

In Religie, Politiek & Civil Society gaat een aantal auteurs in op dit spanningsveld. Wat is de plaats van religie in onze maatschappij? Leven we wel in een seculiere samenleving? Is de democratie een typisch christelijk fenomeen? Welke rol is er voor de opkomende islam in Europa weggelegd? Hoe staat religie in relatie tot de Verlichting? Is in Europa een botsing van religies of van culturen onvermijdelijk? Een grote groep maatschappelijke organisaties heeft bijgedragen aan normen- en waardenbesef en sociale cohesie. Kan de civil society de hedendaagse spanningen tussen religie en politiek opvangen?

 

Filosoof Ad Verbrugge, socioloog Willem Schinkel, godsdienstfilosoof Anton van Harskamp en historicus Patrick van Schie reageren op de lezing van filosoof Donald Loose, die hij tijdens de Dag van de Filosofie 2009 uitsprak. Met een inleiding van voormalig WRR-voorzitter Wim van de Donk.

 

 

 

  • ISBN 978 90 5625 329 5 
  • Omvang 80 blz. 
  • Formaat 12,5 x 20 cm 
  • Uitvoering paperback 
  • NUR 130 
  • Prijs €10,00 

Klik hier voor meer informatie

Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
En de vis is teken
Frans Berkelmans
En de vis is teken
Oud & Jong
Christina Bode & Luca Consoli (red.)
Oud & Jong
Over het verstrijken van de tijd
Paul van Tongeren
Over het verstrijken van de tijd