Henk Kroon

Pubers voor God

Het leven op een kleinseminarie in de jaren vijftig

Pubers voor God

Tegenwoordig zouden we het als een lichte vorm van kindermishandeling beschouwen, maar tot in het midden van de vorige eeuw was het heel gewoon: ieder jaar gingen in Nederland een paar duizend katholieke jongens op twaalfjarige leeftijd naar een kleinseminarie, een kostschool voor jongens die zich ‘geroepen’ voelden tot het priesterschap.
Zo'n opleiding is nu bijna niet meer voor te stellen: kinderen van twaalf jaar die het ouderlijk huis verlaten en nog maar drie keer per jaar mogen terugkeren. Na de jaren vijftig zijn kleinseminaries sterk van karakter veranderd en later zijn ze helemaal verdwenen. De ‘pubers voor God’ die in dit boek geportretteerd worden – en van wie velen na hun puberteit een heel andere richting zijn ingeslagen –, behoren tot de laatsten die deze opvoeding nog in haar ‘echte’ vorm hebben meegemaakt. Bijna vijftig jaar later proberen zij antwoord te geven op de vraag wat het betekende om zo jong al weggerukt te worden uit het veilige gezin en het overzichtelijke dorp, om te gaan leven in een vreemde wereld volstrekt los van de eigen cultuur, de voortdurende twijfel of je wel door God geroepen was, de vele uren en lange dagen van gebed, liturgie, meditatie en studie geperst in een bijna perfecte ordening. Hoe werken zulke omstandigheden door in je leven?

In Pubers voor God, geschreven door een oud-seminarist, staat dan ook de vraag centraal: wat hebben wij in die tijd beleefd en welke betekenis heeft dat gehad voor ons leven? Een nabeschouwing van de hand van Willem Frijhoff, hoogleraar geschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de Vrije Universiteit en een van de oud-seminaristen die in het boek aan het woord komen, plaatst de persoonlijke geschiedenissen in een breder kader.


‘Bijzonder verheugd ben ik met de verschijning van dit boek, een combinatie van ego-document en mentaliteitsgeschiedenis. De beschrijvingen in de eerste vier hoofdstukken zijn van belangrijke documentaire waarde. Daardoor wordt alsnog iets bewaard van het verdwenen erfgoed van het katholicisme in Nederland.’

Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis

‘Mede door de confrontatie van heden en verleden én door de sociale dimensie is Pubers voor God een interessant boek.’

De Gelderlander

‘... een levendig en veelzijdig beeld van het seminarie van Apeldoorn, als representant van de tientallen seminaries die Nederland heeft gekend.’

– Drs. J.M. de Jong

  • ISBN 978 90 5625 124 6 
  • Omvang 240 blz. 
  • Formaat 13 x 21 cm 
  • Uitvoering ingenaaid 
  • NUR 644/662 

  • Deze titel is uitverkocht
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Cultuurwegen, cultuurwerelden
Peter J.A.N. Rietbergen
Cultuurwegen, cultuurwerelden
De theologie gevierendeeld
Stephan van Erp en Harm Goris (red.)
De theologie gevierendeeld
Franciscus en de sultan
Jan Hoeberichts
Franciscus en de sultan