Bestellen
Emma Cohen de Lara (red.)

Plato en de sofisten

Een spiegel voor onze tijd

Plato en de sofisten

We leven in tijden van onzekerheid. Er zijn populistische politici die de waarheid verdraaien en met verhalen komen die verleidelijk maar misschien ook gevaarlijk zijn. Daarnaast is lang niet altijd duidelijk wanneer de media de feiten weergeven of juist verhullen. Dat roept de vraag op: wat is waarheid? Wat is waar in de retoriek van politici? Hoe weten we wat waar is in de nieuwsgeving? 

 

Voor Plato, de belangrijkste filosoof van het klassieke Athene, stond de waarheidsvraag centraal. In een groot deel van zijn dialogen toont hij Socrates in discussie met de sofisten, die het idee van waarheid ontkenden of het op verschillende manieren ter discussie stelden. Dit had zijn weerslag op hoe er over onderwijs gedacht werd en hoe men de relatie zag tussen waarheid en woorden, waarheid en politieke retorica, en waarheid en het grote verhaal. 

 

In Plato en de sofisten. Een spiegel voor onze tijd bespreken acht filosofen en classici de discussies tussen Socrates en de sofisten in Plato’s dialogen. Daarmee pogen zij de lezer een spiegel te bieden die hedendaagse problemen rond waarheidsverdraaiing en sofisme reflecteert en verheldert. Plato en de sofisten bevat bijdragen van Bert van den Berg, Bas van Bommel, Jeroen Bons, Diederik Burgersdijk, Emma Cohen de Lara, Albert Joosse, Olaf Tans en Jordi Wiersma.

 

Deze uitgave is vanaf 1 juli 2022 verkrijgbaar bij uitgeverij Eburon

  • ISBN 978 90 5625 522 0 
  • Omvang 160 blz. 
  • Formaat 12 x 20 cm 
  • Uitvoering paperback 
  • NUR 730 
  • Prijs €18,75 

Klik hier voor meer informatie

Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Overtuigd en toch onzeker
Michiel Meijer (red.)
Overtuigd en toch onzeker