Bestellen
Theo Salemink

Op de rug van de tijger

Pleidooi voor een economie met een menselijk gezicht

Op de rug van de tijger

Het kapitalisme is weleens vergeleken met een wilde rit op de rug van een tijger. De tijger kiest zijn eigen weg en kan ons naar een bestemming brengen die noodlottig is. Maar eraf springen zou nog gevaarlijker zijn. En daarom vervolgen we onze stuurloze rit, vastgeklampt op de rug van wat onze ondergang kan worden. Het enige wat we nog kunnen doen is een beetje temmen en bijsturen.

Dit schrikbeeld schetste de econoom Bob Goudzwaard na de crisis van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij pleitte voor een ‘economie van het genoeg’. De crisis van 2008 heeft de situatie er niet beter op gemaakt. Ook nu klinken er stemmen om het kapitalisme te temmen en bij te sturen. Economen en politici debatteren over markt en staat, over banken en schulden, over groei en duurzaamheid. Over Griekse schulden en sancties tegen Rusland.

Op de rug van de tijger gaat over de morele dimensies achter deze felle debatten. In welke richting sturen we de tijger en waarom? Waarom moeten we streven naar een duurzame economie? Waarom moeten we rijkdom herverdelen? Waarom hebben armen rechten? Wat is een menselijke maat? Waarom is rijkdom relatief?

Op zoek naar antwoorden op al deze vragen, gaat Theo Salemink in gesprek met mensen als Milton Friedman, Karl Marx, Thomas van Aquino, Johannes Calvijn, Tariq Ramadan, Boeddha en Franciscus. De conclusie is dat we, hoe moeilijk ook, de tijger moeten zien te temmen. De tijger moet een menselijk gezicht krijgen, een gezicht dat recht doet aan de rechten van alle mensen. Omdat immers alle mensen gelijk en gelijkwaardig zijn en recht hebben op een menswaardig bestaan.

 

Theo Salemink (1946), historicus en theoloog, doceerde geschiedenis van kerk en maatschappij aan de Universiteit van Tilburg. Hij publiceerde bij Valkhof Pers eerder Een andere Lucebert, maar ook, samen met Marcel Poorthuis, Een donkere spiegel en Van harem tot fitna. In 1991 schreef hij al Katholieke kritiek op het kapitalisme. Bij zijn afscheid van de Tilburgse universiteit kreeg hij de bundel Vrienden met de Mammon. De levensbeschouwelijke dimensie in de economie (2013) aangeboden.

Voor meer informatie over de publicaties en activiteiten van Theo Salemink zie ook saleminkhistorie.nl.

 

'Met dit boeiende en inspirerende boek slaagt Salemink erin de lezer te overtuigen dat het mogelijk is de tijger van het kapitalisme te temmen. Zijn argument voor de kracht van alternatieve verhalen is overtuigend. Zijn boek zou verplichte literatuur moeten zijn voor studenten economie en bedrijfskunde.' – Collationes

'Zeer lezenswaardig. Een warm pleidooi voor een andere kijk op economie. Precies daar hebben we in onze tijd ongekend veel behoefte aan.' – Volzin

'Een hoopvol perspectief aan het slot van een informatief boek van iemand die hartstochtelijk het ideaal van een rechtvaardige samenleving na blijft streven.' – Nieuwwij.nl

  • ISBN 978 90 5625 445 2 
  • Omvang 192 blz. 
  • Formaat 14 x 22 cm. 
  • Uitvoering paperback 
  • Prijs €20,50 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Heb jij wel roeping?
Theo van Amerongen
Heb jij wel roeping?
Het andere gezicht van de kerk
Tom van den Beld
Het andere gezicht van de kerk
La Tulipe invincible
Aaltje Dekker
La Tulipe invincible