Bestellen
Johannes A. van der Ven

Onvoltooide religie

Een ontwerp vanuit waardigheid, recht en redelijkheid

Onvoltooide religie

In Europa en Amerika bevindt de christelijke religie zich in een crisis, de katholieke kerk voorop. De vrijheid van religie – onlosmakelijk verbonden met de mensenrechten – wordt binnen en buiten de religies wel erkend, maar ze is door secularisatie en migratie in stilzwijgen gehuld of staat onder druk. Dit maakt religie tot prooi van de waan van de dag. Om het tij te keren is het nodig werk te maken van de vrijheid van religie, en wel primair door de religie(s) zelf.

Het is tijd voor een drastische verandering: van een door God gegeven hiërarchische structuur naar een democratische religie, die rust op menselijke waardigheid en mensenrechten. Daarmee komt er ook een einde aan de gespleten situatie in de religie(s) en in de katholieke kerk: buiten haar muren de mensenrechten propageren, maar ze binnen haar eigen muren met voeten treden.

Daar hoort ook een culturele omslag bij: van een voltooide religie met haar eeuwenoude dictaten naar de redelijke verantwoording van vrije religieuze ervaringen, symbolen, rituelen en interreligieus verkeer. Zo’n verantwoording vindt niet alleen plaats in een gesprek met medegelovigen, maar ook met anders- en niet-gelovigen.

Deze benadering maakt religie tot een vooralsnog onvoltooide religie.

 

Prof. dr. Johannes A. (Hans) van der Ven, emeritus hoogleraar empirische religiewetenschap, met bijzondere aandacht voor religie en mensenrechten, aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

 

  • ISBN 978 90 5625 511 4 
  • Omvang 256 blz. 
  • Formaat 13 x 21 cm 
  • Uitvoering paperback 
  • NUR 700 
  • Prijs €19,50 
Bestellen