Brigitte Weusten m.m.v. A.E.M. Janssen

Ontsloten stilte

Nederlandse clarissen over roeping, verlangen en kloosterleven in de 20ste eeuw

Ontsloten stilte

Op haar 22ste verjaardag vertelde Elly van Leeuwen haar ouders dat ze claris wilde worden. Haar vader reageerde met een mengeling van boosheid en onbegrip. Had hij zijn dochter daarvoor laten studeren? Als slotzuster zou ze nooit meer thuis kunnen komen. Hij zou haar hooguit twee keer per jaar kort mogen bezoeken, waarbij ze van hem door tralies gescheiden zou zijn. Maar Elly’s besluit stond vast; God had haar geroepen. In april 1950 trad ze in het klooster te Megen. Aanvankelijk wilde ze weg, voelde zich ontheemd. ‘De eerste drie maanden zijn de zwaarste tijd uit mijn leven geweest.’
Waarom kiest een jonge vrouw voor een slotklooster? Waar het leven zwaar, streng en sober is, en waar het dag- en nachtritme worden bepaald door de gebedstijden; acht keer per etmaal. Sinds de jaren vijftig hebben clarissenkloosters zich echter aangepast aan de veranderde tijd en omstandigheden. Het bedelen langs de deur werd afgeschaft en de tralies en het nachtelijk koorgebed verdwenen.

In Ontsloten stilte treden negen clarissen uit Megen, Nijmegen en Someren naar buiten met hun persoonlijke levensverhalen. De door Brigitte Weusten geportretteerde zusters spreken openhartig over roeping en verlangen, geluk en verdriet, de gebruiken binnen de orde, het leven in een communiteit en persoonlijke ontplooiing.

Een exposé over ‘Clara van Assisi en de Nederlandse clarissen in historisch perspectief’ plaatst deze persoonlijke levensverhalen in een breder kader. De historicus A.E.M. Janssen tekent persoon en betekenis van Clara van Assisi (1193-1253): deze geestelijke dochter van Franciscus van Assisi is met haar medezusters een eigen weg gegaan in de kerk en wereld van haar dagen. Nog altijd is zij voor de clarissen, haar volgelingen, voorbeeld en bron van inspiratie.

Ontsloten stilte bevat naast een uitgebreide tijdtafel en bibliografie ook talrijke illustraties en foto’s. Bijzonder detail: de fotografie uit 1961 én uit 1961 is van Guus Bekooy.

  • ISBN 97890 5625 260 1 
  • Omvang 160 blz. 
  • Formaat 17 x 24 cm 
  • Uitvoering ingenaaid, geïllustreerd 
  • NUR 704 

  • Deze titel is uitverkocht
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Door dichte deuren
Henny Koop
Door dichte deuren
Tussen hemel en aarde
Dick Springorum
Tussen hemel en aarde
Vuur dat blijft branden
Charles van Leeuwen
Vuur dat blijft branden