Bestellen
Cees Luttik

Mijn weg naar de catholica

Mijn weg naar de catholica

In 1951 werd Cees Luttik (1932) opgenomen in de katholieke kerk. Hij had van zijn moeder een hervormde opvoeding gekregen, zijn vader zocht het meer in de theosofie en parapsychologie. Luttik oriënteerde zich op het katholicisme in gesprekken met een ‘roomse’ oom en vooral met verschillende dominicanen. De doorslag echter gaf voor hem het boekje Ecclesia Catholica. Redelijke verantwoording van een persoonlijke keuze waarin de classica en filosofe Cornelia de Vogel haar eigen keuze voor de katholieke kerk beargumenteerde.

Ook voor Cees Luttik, die in verschillende fasen van zijn leven contact met De Vogel onderhield, speelt een redelijke verantwoording van de Waarheid, die door de Catholica van het Nieuwe Testament en de Kerkvaders is doorgegeven, een belangrijke rol. De verdeeldheid van de theologie na het Tweede Vaticaans Concilie liet diepe sporen bij hem na: wat is er geworden van de Waarheid, die toch één is?

Luttik kon de moderne theologische ontwikkelingen weliswaar niet erg waarderen, hij volgde ze wel degelijk, las tijdschriften en boeken van conservatieve tot ultraradicale snit om zelf al denkend zijn positie te bepalen bij het zoeken naar die éne Waarheid in die ene Catholica.

 

Van deze levenslange theologische zoektocht brengt de auteur in dit deel van de MemoReeks een persoonlijk getint verslag uit. Het is een autobiografie geworden vol twijfels, waarin echter niet zozeer de geloofsbeleving als wel de geloofsovertuiging centraal staat, niet de orthopraxie maar de orthodoxie.

  • ISBN 978 90 5625 382 0 
  • Omvang 168 blz. 
  • Formaat 13 x 21 cm 
  • Uitvoering genaaid gebrocheerd 
  • NUR 681 
  • Prijs €15,00 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Cultuurwegen, cultuurwerelden
Peter J.A.N. Rietbergen
Cultuurwegen, cultuurwerelden
De theologie gevierendeeld
Stephan van Erp en Harm Goris (red.)
De theologie gevierendeeld
Franciscus en de sultan
Jan Hoeberichts
Franciscus en de sultan