Honderd jaar geschiedenis in foto’s, 1870-1970
Malden, een dorp onder de rook van Nijmegen, heeft een lange en rijke geschiedenis. Al 700 jaar voor het begin van onze jaartelling woonden er mensen op de plek waar nu de kerk te vinden is. Het dorp Malden is tussen 1100 en 1200 ontstaan als een ontginningsdorp op de uitlopers van de heuvelrug tussen Nijmegen en Molenhoek. Van 1096 tot 1348 was het een leen van het graafschap Kleef, in later eeuwen was het een vrije, hoge Heerlijkheid. In 1813 werd Malden opgenomen in het Koninkrijk der Nederlanden.
Eeuwenlang, tot aan de Tweede Wereldoorlog, bleef Malden een agrarische gemeenschap en min of meer stabiel in grootte en inwonertal. Na 1960 veranderde het karakter van het dorp door de komst van tal van nieuwe inwoners die in Nijmegen gingen werken en hier huisvesting zochten. Een explosieve groei van woningen en voorzieningen volgde. Voor al die nieuwe inwoners verrezen fraaie woonwijken rondom de oude dorpskern.
In dit boek is de geschiedenis van Malden op aantrekkelijke wijze vastgelegd in woord en beeld. Bijna 150 foto’s tonen de rijke geschiedenis van het dorp: markante inwoners en gezichtsbepalende boerderijen, het kleurrijke en gevarieerde verenigingsleven, de moeilijke oorlogsjaren, de oude kerk en de bouw van de nieuwe. Een feest van herkenning voor iedereen die Malden ‘van vroeger’ kent, en een bron van informatie voor de nieuwe Maldenaren.
Deze nostalgische terugblik op het Malden van vroeger is een uitgave van de Stichting Heemkunde Malden en is samengesteld door Frans Kesseler, Ton Niekus, Petra Thijssen en Jan Willemsen.