Bestellen
Tom van den Beld

‘Katholieke jongens uit den beschaafden stand’

Het jezuïeteninternaat te Katwijk aan de Rijn, Den Haag en Zeist (1831-1960) en katholiek Nederland

‘Katholieke jongens uit den beschaafden stand’

Anderhalve eeuw lang, vanaf het herstel van de godsdienstvrijheid in ons land, hebben de jezuïeten een groot aandeel gehad in de opvoeding en vorming van jonge mannen die leiding zouden moeten gaan geven aan de bewustwording en emancipatie van het katholieke volksdeel in Nederland. Op hun zes colleges hebben zij zeer veel jongeren opgeleid voor een gymnasium- of hbs-diploma en hun daarnaast een persoonlijkheidsvorming meegegeven die velen van hen maakte tot leidende figuren in het kerkelijke en maatschappelijke leven.

Het eerste en wellicht meest prestigieuze college is het internaat geweest dat de jezuïeten eerst in Katwijk aan de Rijn en vervolgens in Den Haag en Zeist hebben geleid onder de bekende namen van ‘Huize Katwijk’ en ‘Katwijk De Breul’. Hoe groot de invloed van dit instituut is geweest op de vorming van veel belangrijke katholieke Nederlanders, is onderzocht in ‘Katholieke jongens uit den beschaafden stand’. Uitvoerig wordt stilgestaan bij de verschillende aspecten van de jezuïetenopvoeding. De auteur schetst een herkenbaar en authentiek beeld van de collegebevolking gedurende al deze jaren en van de posities die de leerlingen en hun vaders in de Nederlandse samenleving hebben bekleed.

Dit alles is ingekaderd in een compacte beschrijving van de geschiedenis van het katholieke volksdeel in Nederland en van de pedagogiek en de activiteiten van de Sociëteit van Jezus.

 

 

  • ISBN 978 90 5625 298 4 
  • Omvang ca. 450 blz. 
  • Formaat 17 x 24 cm 
  • Uitvoering gebrocheerd 
  • NUR 680 
  • Prijs €45,00 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Door dichte deuren
Henny Koop
Door dichte deuren
Ontsloten stilte
Brigitte Weusten m.m.v. A.E.M. Janssen
Ontsloten stilte
Vuur dat blijft branden
Charles van Leeuwen
Vuur dat blijft branden
Notificeren
Breng iemand anders op de hoogte van dit product