Paul Begheyn s.j.

Jan van Kilsdonk

Portret van een hartstochtelijk pastor

Jan van Kilsdonk

De Brabantse jezuïet Jan van Kilsdonk (1917-2008), die vanaf 1947 tot zijn overlijden als godsdienstleraar en studentenpastor werkzaam was in Amsterdam, was een hartstochtelijk gelovige. Als kind kreeg hij al oog voor ‘de goddelijke waardigheid van arme mensen’. Dat zou zich uiten in zijn pastoraat onder politieke delinquenten, nabestaanden van jonge mensen die hun leven beëindigden, en tallozen die slachtoffer werden van aids. Maar daarnaast deed hij intensief onderzoek naar de vroegste christelijke gemeenten. Met zijn markante taalgebruik, barok en fantasierijk, presenteerde hij oude waarheden in een nieuwe bevrijdende context, en relativeerde hij gewichtige stellingen. Waar het hem om ging was de bevrijdende boodschap van God in heldere, verstaanbare taal te presenteren. Zo sprak hij zich uit over de maagdelijke geboorte van Christus, homoseksualiteit als vondst van de Schepper, de rol van de vrouw in de kerk, en de ontmaskering van de kerkelijke hiërarchie. In dit boek komt Jan van Kilsdonk aan het woord via een collage van teksten, die licht werpen op de veelzijdige facetten van zijn persoon en zijn boodschap.

Paul Begheyn SJ (1944) is archivaris van de Nederlandse jezuïeten en directeur van het Nederlands Instituut voor Jezuïeten Studies. Bij Valkhof Pers publiceerde hij: Maar wie ben ik? Metamorfose van een roeping (1999) en Gids voor de geschiedenis van de jezuïeten in Nederland 1540-1850, 1850-2000 (2002, 2006).

 

'De velen die [Van Kilsdonk] gekend hebben, zullen de samensteller dankbaar zijn voor deze herinnering aan een bijzonder mens, voor vele andere kan de kennismaking een verrijking betekenen. Het boek is met zorg uitgegeven, met veel beeldmateriaal en verhelderende noten, die Jan van Kilsdonk nog meer nabij brengen.'

Trajecta

  • ISBN 978 90 5625 286 1 
  • Omvang 112 blz. 
  • Formaat 12 x 20,5 cm 
  • Uitvoering gebrocheerd, geïllustreerd 
  • NUR 711 

  • Deze titel is uitverkocht
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook