Bestellen
Marjolein Steenveld

Het verrukkend wonderlijke en verdervend rampzalige

Overpeinzingen van een reiziger in Japan

Het verrukkend wonderlijke en verdervend rampzalige

‘Vandaag overwin ik mijn zelf van gisteren. Dat is Chadõ, de weg van de thee’

Japan, land van tegenstellingen en paradoxen. Marjolein Steenveld reisde per fiets door geheimzinnig en fascinerend Japan. Van Hiroshima langs de Japanse Binnenzee naar het eiland Shikoku met zijn 88 tempels, naar de berg Koya San en steden als Kobe en Kyoto, om uiteindelijk te eindigen in Tokyo. De schrijfster verwondert zich over de tegenstrijdige cultuuruitingen van Japan waar superconsumentisme en oeroude waarden als Wabi Sabi, de schoonheid van eenvoud, terughoudendheid en elegantie, naast elkaar bestaan.

 

Het verrukkend wonderlijke en verdervend rampzalige beschrijft niet alleen een geografische maar vooral ook een mentale reis. De zoektocht naar de betekenis van de Ryoanji Zentuin in Kyoto loopt daarbij als een rode draad door de verschillende verhalen. Het boek geeft niet alleen inzicht in de betekenis van Japanse cultuuruitingen als kalligrafie, tuinkunst en theeceremonie, maar beschrijft ook het verschil tussen de oosterse en westerse manier van omgaan met tegenstellingen, het voorbijgaande en onvolmaakte. De lezer reist niet alleen door Japan maar ook door de wereld van Zen.

‘...zou de man nu ook die zachte droefheid voelen, het Mono no Aware?’

 

 

 Van Marjolein Steenveld verscheen eerder Fietsen naar Rome met Marcus Aurelius waarvoor de auteur veel lof ontving in de pers:

‘Marjolein Steenveld hanteert een beschaafde en beheerste pen, met fijngevoelige observaties van natuur, landschap en mensen. (...) De combinatie van begaafde schrijfstijl met toepasselijke wijsheden geeft dit boekje het extra gewicht, waarmee het kwalitatief ver boven een gemiddeld fietsreisboek uitstijgt. Marjolein Steenveld levert hiermee tevens het bewijs dat lichtvoetigheid goed samen kan gaan met diepgang’ – de Wereldfietser

 

 

 

  • ISBN 978 90 5625 357 8 
  • Omvang 112 blz. 
  • Formaat 12,50 x 20 cm. 
  • Uitvoering ingenaaid, met flappen 
  • Prijs €13,95 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Fietsen naar Rome met Marcus Aurelius
Marjolein Steenveld
Fietsen naar Rome met Marcus Aurelius
Grensoverschrijdingen geduid
Erik Borgman en Rik Torfs e.a.
Grensoverschrijdingen geduid