Ernst Marijnissen

Het lied van de oprechte mens

Naar een nieuw verstaan van het Hooglied

Het lied van de oprechte mens

Een uniek boek over het Hooglied. Dat lijkt bijna onmogelijk, want wereldwijd is over dit kleine bijbelgeschrift in vele toonaarden  nagedacht, gefantaseerd en geschreven. En terecht. Er wordt niet over God gesproken en de Naam wordt niet genoemd. Wat doet dit kleine geschrift eigenlijk in de bijbel?

We bevinden ons in de harem van koning Salomo. Een jonge vrouw wordt tegen haar wil opgeleid tot bruid-voor-één-nacht. Haar verzet is hartstochtelijk: tegen haar collega’s en de verzorgster van de haremvrouwen, én tegen Salomo, die haar begeert. Ze heeft een geliefde ‘elders’, maar wie ontkomt aan de harem van de koning? Juist deze vraag voert de spanning geleidelijk aan naar een hoogtepunt, want vluchten kan niet meer.

Vanuit het nieuwste taalkundig onderzoek, zoals in het proefschrift van Nelleke Stoop-van Paridon,  blijkt het Hooglied een in dichterlijke taal geschreven drama. Het laat zich lezen als een toneelstuk met duidelijk onderscheiden rollen. Er is actie en reactie, woord en wederwoord. Er is eenheid van plaats, tijd en handeling. Er groeien prachtige spanningen tussen de verschillende personen.

Het Hooglied spiegelt ons leven, maar blijkt óók een briljante samenvatting van de bijbel. Het lied van de oprechte mens maakt niet alleen het Hooglied zeer toegankelijk. Het kan ook bijdragen tot een beter verstaan van wat de bijbel als geheel beoogt  te vertellen. De bijbel in muziek gebracht en getoonzet. Een hartstochtelijk lied van verlangen naar vrijheid. Een hunkeren naar de ware geliefde.

 

  • ISBN 978 90 5625 293 9 
  • Omvang 196 blz. 
  • Formaat 16 x 24 cm 
  • Uitvoering gebrocheerd 
  • NUR 700 

  • Deze titel is uitverkocht
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
De waterdruppel
Ernst Marijnissen
De waterdruppel
Niets cadeau
Gerard Visser
Niets cadeau
Placebo
Theo Wobbes en Susanne de Kort (red.)
Placebo
Notificeren
Breng iemand anders op de hoogte van dit product