Bestellen
Louisa van der Pol

Getild in de taal

Getild in de taal

Rond 1999 voltooide dichter, essayist en vertaler C.O. Jellema (1936-2003) zijn Eckhart-vertaling, die hij de titel Over God wil ik zwijgen gaf. Sindsdien is in Nederland de belangstelling voor de mystiek van de laat-middeleeuwse Duitse theoloog en filosoof Meister Eckhart sterk toegenomen. Ook Jellema’s poëtisch werk dat vanaf die tijd verscheen, krijgt meer waardering dan zijn vroegere werk ooit kreeg. Voor zijn gedichten, dikwijls in sonnetvorm, en essays ontving hij diverse literaire prijzen, o.a. in 1997 de A. Roland Horstpenning voor zijn gehele oeuvre.

 Jellema heeft meerdere keren nadrukkelijk aangegeven dat er door het lezen en vertalen van Eckharts mystiek iets nieuws in zijn poëtica gekomen is. Dit nieuwe is het thema van Getild in de taal. De vernieuwing van C.O. Jellema’s poëtica door zijn vertaling van Meister Eckhart door Louisa van der Pol. Zij heeft, om het nieuwe in Jellema’s poëtica duidelijk in beeld te krijgen, zijn Verzameld Werk, de Eckhart-vertaling en tevens ongepubliceerd materiaal bestudeerd. Door grondig na te gaan hoe Jellema Eckharts mystieke werk verwerkt in zijn poëtica laat de auteur zien dat Jellema’s poëzie geheel anders is te waarderen dan tot nog toe is gebeurd. Bovendien wordt duidelijk dat diens zwijgen over God, ofwel Eckharts Gotes geswîgen, ieder mens persoonlijk raakt.

 

Louisa van der Pol was docente in het basisonderwijs en studeerde Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland. Zij is lid van de Engelse Eckhart Society en het Duitse Meister Eckhart Gesellschaft en spreekt en publiceert regelmatig over Eckharts mystiek in de poëzie van Jellema. Van haar hand verschenen ook enkele kinderboeken.

 

 

  • ISBN 978 90 5625 470 4 
  • Omvang 416 blz. 
  • Formaat 16 x 24 cm 
  • Uitvoering genaaid-gebrocheerd 
  • NUR 694 
  • Prijs €24,95 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Opnieuw naar de Areopaag
Johannes A. van der Ven
Opnieuw naar de Areopaag