Bestellen
Wies Stael-Merkx

Geloof in leven

Het verhaal van een katholieke vrijbuiter

Geloof in leven

Wies Stael-Merkx (1926) groeide vrij, vroom en vrolijk op in een gezin van zeven kinderen in het dorpje Elden, vlak onder Arnhem. Het kerkelijk jaar bepaalde het ritme van hun leven. Met de paplepel werd hen ingegeven dat geloven en bidden consequenties hebben voor het leven van alledag. Dat betekende vooral: opkomen voor mensen die in de knel zitten, mensen in hun waarde laten en niet betuttelen. Kerkelijke wetten werden thuis soepel gehanteerd. Als ze niet het welzijn van mensen bevorderen, zijn wetten en voorschriften waardeloos en moeten ze herzien worden.
Het wat schuchtere dorpsmeisje moest heel wat hobbels nemen om zich thuis te voelen in de grote wereld. Haar vrije opvoeding en de Duitse bezetting maakten haar allergisch voor autoritair gezag. Ze studeerde, trouwde, kreeg drie kinderen en ging werken bij de geestelijke gezondheidszorg. Haar werk bracht haar in aanraking met mensen die afgeknapt waren op de kerkelijk seksuele moraal. Dat motiveerde haar enerzijds om mensen weer op de been te zetten en moed te geven om in zichzelf te geloven, anderzijds om openlijk de kerkelijke leer ter discussie te stellen.
Na het pausbezoek in 1985 werd zij voorzitter van de zogeheten Acht Mei Beweging, een vernieuwingsbeweging in de katholieke kerk. Op deze plek kon ze haar ideaal verder verspreiden: de kerk moet een kerk van mensen zijn, waarin ieder zichzelf kan zijn, naar elkaar en naar God kan toegroeien. Zoals de kerk van haar jeugd.

In deze autobiografie brengt zij op openhartige wijze verslag uit van haar leven en van haar strijd om de vrouw in de kerk een volwaardige plaats te geven. Haar vlot, maar ook met diepgang en reflectie geschreven levensverhaal zal velen herkenning en inspiratie bieden. Geloven in leven verschijnt als deel 20 in de MemoReeks, waarin verhalen uit het katholiek verleden te boek worden gesteld.

  • ISBN 978 90 5625 222 9 
  • Omvang 204 blz. 
  • Formaat 12 x 20,5 cm 
  • Uitvoering ingenaaid 
  • NUR 681 
  • Prijs €17,51 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Cultuurwegen, cultuurwerelden
Peter J.A.N. Rietbergen
Cultuurwegen, cultuurwerelden
De theologie gevierendeeld
Stephan van Erp en Harm Goris (red.)
De theologie gevierendeeld
Franciscus en de sultan
Jan Hoeberichts
Franciscus en de sultan