Bestellen
Prof.dr. J.Y.H.A. Jacobs (red.)

Gaandeweg aaneengesmeed

Geschiedenis van het bisdom Breda

Gaandeweg aaneengesmeed

Het bisdom Breda viert in 2003 zijn 150-jarig bestaan. Het is het enige bisdom dat in 1853, toen – met het zogeheten herstel van de bisschoppelijke hiërarchie – katholiek Nederland na eeuwen van achterstelling weer eigen bisschoppen kreeg, is opgericht (de andere vier bisdommen werden ‘hersteld’).
Het Bredase bisdom bestaat uit westelijk Noord-Brabant en Zeeland, gebieden met elk een heel eigen cultuur en geschiedenis. De voorgeschiedenis van het bisdom is dan ook gecompliceerd. Het boek wijdt een apart hoofdstuk aan de kerkelijke voorgeschiedenis van de gebieden waaruit het bisdom bestaat en het in 1803 opgerichte apostolische vicariaat Breda. Vanaf 1853 wordt aandacht geschonken aan het beleid van de verschillende bisschoppen, de geestelijkheid, de vorming van priesters, het kloosterleven en het leven van de gelovigen. Zo komen bekende bisschoppen als Hopmans, De Vet, Ernst en Muskens in het vizier en worden tot leven gewekt.

Gaandeweg aaneengesmeed is een fraai vormgegeven jubileumboek op A4-formaat waarin op aantrekkelijke wijze de 150-jarige geschiedenis van dit bisdom in beeld wordt gebracht. Het boek verschijnt onder eindredactie van prof.dr. J.Y.H.A. Jacobs, hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Theologische Faculteit Tilburg. Verschillende kerkhistorici afkomstig uit westelijk Noord-Brabant verlenen hun medewerking.

  • ISBN 978 90 5625 149 9 
  • Omvang 140 blz. 
  • Formaat 21 x 29,7 cm 
  • Uitvoering ingenaaid 
  • NUR 680/711 
  • Prijs €20,00 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Vergiffenis en het recht
Sebastiaan Roes [red.]
Vergiffenis en het recht