Bestellen
Gerard Ris

Ga je eigen weg

De toonhoogte van de bijbel

Ga je eigen weg

De Bijbel begint met het verhaal over de schepping van de wereld. Dat lijkt vanzelfsprekend. Toch is het feit dat dit verhaal over het ontstaan van de wereld gaat, niet de voornaamste reden waarom de Bijbel ermee opent.

Het scheppingsverhaal is ontstaan toen de joden in 587 voor de gewone jaartelling als ballingen naar Babylonië weggevoerd waren. Zij misten hun land en hun tempel en vroegen zich af: waar is nou die God die altijd met ons zou zijn? De priesters antwoordden: God is niet alleen aanwezig in Jeruzalem en de tempel, hij is ook hier in Babylonië, hij is overal. En dan schrijven zij het eerste hoofdstuk van de Bijbel, waarin God Zijn wereld maakt. Het scheppingsverhaal, ontstaan in de diepe crisis van de ballingschap, is daarmee een schets van Gods wereld tegenover de altijd dreigende chaos. Geschreven als een lied over een wereld die goed is, is het uitgegroeid tot een visioen van bevrijding. Waar Israël ook zal wonen, altijd zal het begin van Genesis een droom zijn van hoe de wereld kan worden.

Ga je eigen weg is de vrucht van een leven lang lezen in en over de Bijbel. Gerard Ris laat overtuigend zien dat het scheppingsverhaal de toonhoogte van de hele Bijbel aangeeft. Alle verdere geschriften van het Eerste en Tweede Testament staan op dezelfde hoogte: God is aanwezig in de geschiedenis van Zijn volk.

 

'Gerard Ris toont zich een groot kenner van de bijbelse literatuur en de rabbijnse commentaren. Hij opent luikjes die verrassende doorkijkjes geven op de verhalen.'

Herademing

 

Van Gerard Ris verscheen eerder De zegen van Aäron, een woord voor onderweg.

'De schrijver geeft een diep inzicht in de spiritualiteit van de woorden die samen de zegen vormen en weet de zeggingskracht goed over te brengen.'

Woord & Dienst

'Een mooi boekje. Zeer toegankelijk geschreven (...) een schatkamer aan gegevens over de zegen van Aäron.'

Tijdschrift voor Spiritualiteit en Mystiek

 

  • ISBN 978 90 5625 405 6 
  • Omvang 176 blz. 
  • Formaat 14 x 22 cm 
  • Uitvoering gen.-gebrocheerd 
  • NUR 700 
  • Prijs €18,00 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
De zegen van Aäron
Gerard Ris
De zegen van Aäron
Beter
Mary Biezeman-Roest
Beter