Bestellen
Marjolein Steenveld

Fietsen naar Rome met Marcus Aurelius

Fietsen naar Rome met Marcus Aurelius

Er geen verwachtingen op na houden. Je kunt overal goed leven, het leven is wat je ervan maakt. Je voorstellingen bepalen je denken, kleur ze dus regelmatig.

Dat zei Marcus Aurelius, van 161 tot 180 na Christus keizer van het Romeinse rijk, maar bovenal filosoof.

 

Marjolein Steenveld fietste ‘met Marcus Aurelius achterop’ naar Rome. Een reis van meer dan tweeduizend kilometer. Vanaf de bagagedrager bood de keizer-filosoof niet alleen soelaas in de moeilijkste omstandigheden tijdens de fietstocht, maar becommentarieerde ook wat zich op de weg naar Rome aandiende. Het reisverslag geeft niet alleen een beeld van de zoekende hedendaagse mens, maar biedt tevens een vergezicht op recente ontwikkelingen binnen het huidige Europa; waarbij de overpeinzingen van de keizer steeds weer inzicht en troost bieden.

Fietsen naar Rome met Marcus Aurelius is het reisverslag van een fietstocht van Nijmegen naar Rome. Een tocht die meandert door Zuid-Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Een fietstocht is slow traveling. Langzaam reizen biedt de mogelijkheid meer aandacht te hebben voor het analyseren van ervaringen en denkprocessen. Naast beschrijvingen van het landschap, steden en ontmoetingen geven de nog altijd actuele bespiegelingen van de keizer-filosoof het reisverslag verdieping en vormen een bron van levenskunst. Wijsheid kent blijkbaar geen tijd.

 

'Marjolein Steenveld hanteert een beschaafde en beheerste pen, met fijngevoelige observaties van natuur, landschap en mensen. Het reisverslag zit vol interessante bespiegelingen over de moderniteit van de samenleving, het gedrag van de vaak zoekende mens en beschrijvingen van vooral kerkhistorische monumenten onderweg.

De combinatie van begaafde schrijfstijl met toepasselijke wijsheden geeft dit boekje het extra gewicht, waarmee het kwalitatief ver boven een gemiddeld fietsreisboek uitstijgt. Marjolein Steenveld levert hiermee tevens het bewijs dat lichtvoetigheid goed samen kan gaan met diepgang.'

De Wereldfietser (verschijnt binnenkort)

 

'Marjolein Steenveld heeft het genre [van de fietsreisboeken] met een prachtig boek verrijkt, (...) met mooie overpeinzingen, subtiele observaties en liefde voor de route. Door het ontbreken van uitweidingen over de gemaakte kilometers, de persoonlijke records en de toestand van de spieren, is het ook niet onnodig dik. Eindelijk een fietstrip die geen egotrip is.'

– De Volkskrant

  • ISBN 978 90 5625 322 6 
  • Omvang 96 blz. 
  • Formaat 12,5 x 20 cm 
  • Uitvoering genaaid-gebrocheerd, in omslag met flappen 
  • NUR 500 
  • Prijs €13,00 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Het verrukkend wonderlijke en verdervend rampzalige
Marjolein Steenveld
Het verrukkend wonderlijke en verdervend rampzalige
En de vis is teken
Frans Berkelmans
En de vis is teken
Oud & Jong
Christina Bode & Luca Consoli (red.)
Oud & Jong