Bep van Muilekom

Een wijd land

Koningsoord in Brabant

Een wijd land

Dit boek gaat over gewone mensen in een buitengewone werkelijkheid. Het is een verhaal over het dagelijks bestaan van trappistinnen, over het Brabantse dorp waarin zij leven en over hun spirituele achterland.

De schrijfster beantwoordt vragen die bij veel gasten van de abdij opkomen. Wat speelt zich af achter de geheimzinnige muren? Wat (of Wie) beweegt de zusters, zelfbewuste vrouwen van deze tijd, om voor deze oeroude levensvorm te kiezen? Wat is hun ideaal en hoe verhoudt zich dit tot het leven van alledag en tot het leven in dorp en wereld?

Leven in een klooster is een geconcentreerde vorm van gewoon leven. Al wat menselijk en kleinmenselijk is, het hele rijk geschakeerde palet van ervaringen en gevoelens, goed en kwaad, is er te vinden. In deze besloten wereld zoeken de zusters naar het wijde land van de liefde, want waar vriendschap is en liefde, daar is God, zo zingen zij.

Dit verhaal gaat over de ervaringen van een gemeenschap. Het verleden wordt beschreven in de levendige woorden van de zusters zelf. Ook voor de persoonlijke verhalen van dorpelingen, gasten en werkers is ruimte gemaakt. Zij geven in alle eenvoud waarin God zich openbaart een beeld van de vruchtbare verhoudingen tussen een abdij en haar omgeving.

Het boek is geschreven voor iedereen met belangstelling voor het religieuze leven, maar heel in het bijzonder voor de relaties van abdij Koningsoord, om een tastbare herinnering en blijk van vriendschap na te laten bij gelegenheid van de noodgedwongen verhuizing van de zusters naar een streek boven de rivieren, waar zij opnieuw een wijd land hopen te vinden.

Het boek getuigt van een harmonieuze samenwerking tussen fotografe Tinelou van der Elsken en schrijfster Bep van Muilekom. Woord en beeld rijmen met elkaar: beide werpen licht op de kern van het trappistinnenleven van vandaag en van alle tijden.

 

  • ISBN 978 90 5625 282 3 
  • Omvang 240 blz. 
  • Formaat 16 x 23 cm 
  • Uitvoering ingenaaid, omslag met flappen, rijk geïllustreerd 
  • NUR 704 

  • Deze titel is uitverkocht