Bestellen
Wantje Fritschy

Een kunstenaarsbestaan in de twintigste eeuw

Frans Fritschy, 1920-2010

Een kunstenaarsbestaan in de twintigste eeuw

 

Vastbesloten om als vrij kunstenaar in zijn levensonderhoud te gaan voorzien huurt de jonge veelbelovende beeldhouwer Frans Fritschy na de oorlog een atelier. Het valt niet mee. Kasboekjes maken zijn kunstenaarsarmoede zichtbaar in jaren waarin al snel drie kindermonden gevoed moeten worden. Na acht jaar geeft een leraarschap aan de Rotterdamse academie lucht. Hij ontwikkelt een krachtige eigen stijl en gaat experimenteren met nieuwe vormen en materialen. Er zijn opdrachten uit zijn katholiek-sociale netwerk en uit het opbloeiende Rotterdamse bedrijfsleven. Maar in de maalstroom van veranderingen in katholicisme en kunst van de jaren zestig lijkt zijn werk tot verdwijnen gedoemd. Rond 1969 meent hij gedeprimeerd dat zijn beeldhouwerschap ten einde is. Zes jaar later keert zijn creativiteit terug. Zijn mooiste werk wordt een schaaksimultaanseance, waarin hij twintig schakers in stugge koperkrullen elk hun eigen individualiteit weet te geven tegenover een in perspex uitgevoerde grootmeester.

Zijn dochter – historica en kunsthistorica – vormde zijn unieke nalatenschap tot een verhaal over academiejaren tijdens de oorlog en een kunstenaarsbestaan tegen de achtergrond van het naoorlogse Rotterdam. Zijn zoon – opmaker en schaakliefhebber – verzorgde op basis van vele oude foto’s de rijke illustratie en schreef een bijdrage over Frans Fritschy en het schaakspel.

Dit boek wil een hommage zijn aan alle kunstenaars die niet weten door te dringen tot de artistieke top, maar die blijven proberen het kunstenaarsideaal waar te maken om schoonheid onder de mensen te brengen.

 

 

  • ISBN 978 90 5625 
  • Omvang 120 blz. 
  • Formaat 19 x 23 cm. 
  • Uitvoering genaaid-gebrocheerd; rijk geïllustreerd 
  • NUR 654 
  • Prijs €15,00 

Klik hier voor meer informatie

Bestellen
Notificeren
Breng iemand anders op de hoogte van dit product