Henny Koop

Door dichte deuren

Omkijken in geloof

Door dichte deuren

Henny Koop werd in 1939 geboren in Zuid-Berghuizen, een kleine buurtschap bij Oldenzaal, in een katholiek arbeidersgezin, waarin het geloof de allesbepalende factor was. In die context was zijn keuze voor het priesterschap en zijn gang naar het seminarie een heel natuurlijke.
Als kind al voelde hij een groot verlangen naar God, al kon hij dat toen nog niet zo verwoorden. Dat verlangen bleef en groeide, al raakte hij er in de loop van zijn leven steeds meer van doordrongen God op eigen kracht niet te kunnen vinden – God breekt, om met Teresa van Avila te spreken, ‘door dichte deuren heen’.
Op het eerste gezicht is Door dichte deuren een levensverhaal dat geschreven zou kunnen zijn door vele katholieke jongens, geboren in het interbellum: kleinseminarie, grootseminarie, priester en dan, in de jaren zestig en zeventig, uittreden. Dat verhaal lijkt inmiddels wel voldoende verteld. Maar schijn bedriegt: het bijzondere aan dit verhaal is dat Henny Koop zijn levensgeschiedenis heeft verwoord als een geloofsgeschiedenis. Als weinig anderen is de auteur in staat de relatie te leggen én te verwoorden tussen zijn gewone, dagelijks leven – als pater eerst en gehuwd pastor later – en zijn geestelijk leven. Het gaat in zijn levensverhaal dan ook niet zozeer om de op zich boeiende en goed beschreven gebeurtenissen zelf, als wel om zijn eigen spirituele ontwikkeling. En wat het verhaal nog boeiender maakt: het is de geschiedenis van een aangevochten, niet altijd kant en klaar geloof, zoals velen dat in de woelige jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw hebben leren kennen.

Door dichte deuren is het 18de deel in de MemoReeks, waarin verhalen uit het katholiek verleden te boek worden gesteld.

  • ISBN 978 90 5625 190 1 
  • Omvang 280 blz. 
  • Formaat 13,6 x 21,5 cm 
  • Uitvoering ingenaaid 
  • NUR 681 

  • Deze titel is uitverkocht
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Ontsloten stilte
Brigitte Weusten m.m.v. A.E.M. Janssen
Ontsloten stilte
Tussen hemel en aarde
Dick Springorum
Tussen hemel en aarde
Vuur dat blijft branden
Charles van Leeuwen
Vuur dat blijft branden