Justine Borkes

Dit harde wonder

Een verzameling van zestig gedichten

Dit harde wonder

Liefde kan samengaan: aldus de titel van de allereerste dichtbundel van Justine Borkes, waarvan in de loop der jaren meer dan 4000 exemplaren zijn verkocht. Sindsdien zijn nog vijf dichtbundels van haar hand verschenen, die enige tijd geleden werden gebundeld in een foedraal met als titel ‘Bindingen’. Dat is tevens de titel van de vijfde bundel en de naam van haar website. Het is ook het centrale thema in het werk van Justine Borkes: hoe en waarmee verhouden wij ons, op alle denkbare niveaus.
In 2003 is het niet alleen 25 jaar geleden dat Liefde kan samengaan uitkwam, maar werd Justine Borkes ook zestig jaar. Vanwege dit dubbele jubileum heeft zij de bundel Dit harde wonder samengesteld. Een echte bundel – geen verzameling losse gedichten – met als centrale thema het lezen zelf: ‘dit harde wonder’. Er staan 38 gedichten in uit de al verschenen bundels en 22 nieuwe. De bundel is een liefdevolle reflectie van de dichter als dichter op wat het bestaan zo hachelijk, maar tegelijk ook zo de moeite waard maakt. Er is met de gedichten uit de eerdere bundels een nieuwe spanningsboog ontstaan, die van het begin tot het einde de aandacht vasthoudt.

Over eerder werk van Justine Borkes schreef criticus Wam de Moor in De Gelderlander: ‘Zulke teksten steunen op de precieze woordkeus, maar tevens op het gelijk van de herkenbaarheid. Ja, dat ken ik ook, Justine! denkt de lezer of lezeres. (…) Van dit soort wijsheid zitten oudere mensen boordevol. Ze weten dat vaak niet. Dichters als Borkes maken ons daarvan bewust. En dat is, bij de heel bescheiden toon die deze gedichtjes hebben, met hun geur van haiku, geen geringe verdienste. (…) Het is een mooi geschenk voor wie ervan houdt heel even aangeraakt te worden, bijvoorbeeld bij het wakker worden, of het voortijdig dommelen.’

wat geboren wordt
gaat dood
gegeven en genomen
genoten en verstoten
dit harde wonder

Voor meer informatie over Justine Borkes en haar werk zie www.bindingen.nl

  • ISBN 978 90 5625 158 1 
  • Omvang 128 blz. 
  • Formaat 10,5 x 17 cm 
  • Uitvoering ingenaaid 
  • NUR 310 

  • Deze titel is uitverkocht

Klik hier voor meer informatie

Notificeren
Breng iemand anders op de hoogte van dit product