Bestellen
Gerard Ris

De zegen van Aäron

Een woord voor onderweg

De zegen van Aäron

De ‘zegen van Aäron’, afkomstig uit het bijbelboek Numeri, is een oeroude tekst die stamt uit de tijd vóór de Babylonische ballingschap, dat wil zeggen vóór 587 voor Christus. Het is ook de enige zegen die God aan zijn volk heeft opgelegd. Hoewel deze zegen, behalve in de joodse traditie, weinig werd gebruikt, kende Franciscus van Assisi de tekst goed. Hij tekende hem op voor ‘broeder Leo’, die een moeilijke periode doormaakte en wel wat steun en bemoediging kon gebruiken. In de franciscaanse traditie is de zegen van Aäron dan ook als ‘zegen voor broeder Leo’ in gebruik gebleven. Later, in 1526, koos Luther voor deze tekst als enige formule van de ‘zegen die men na de mis zegt’.

In 1969 koos het Tweede Vaticaans Concilie voor de ‘zegen van Aäron’ als eerste lezing op 1 januari. Zo herinnert deze zegen, aan het begin van het nieuwe jaar, aan de plaats waar God in de Schrift zijn zegen geeft aan het volk, juist voordat het van Sinaï vertrekt voor een lange tocht door de woestijn. God laat hiermee weten dat Hij met zijn volk zal zijn al die jaren dat ze op weg zijn naar het land van de levenden. De zegen is daarmee een waar ‘woord voor onderweg’.

 

In dit boek analyseert Gerard Ris diepgaand en tot in detail deze zegen: de tekst, de achtergrond, de plaats in de bijbel én in de liturgie.

De Zegen van Aäron bevat negen schitterende kleurillustraties, waaronder een afbeelding van de door Franciscus zelf voor broeder Leo opgetekende versie van de zegen.

 

'De schrijver geeft een diep inzicht in de spiritualiteit van de woorden die samen de zegen vormen en weet de zeggingskracht goed over te brengen.'

Woord & Dienst

'Een mooi boekje. Zeer toegankelijk geschreven (...) een schatkamer aan gegevens over de zegen van Aäron.'

Tijdschrift voor Spiritualiteit en Mystiek

  • ISBN 97890 5625 306 6 
  • Omvang 96 blz. 
  • Formaat 14 x 22 cm 
  • Uitvoering gebrocheerd; met flappen; met kleurillustraties 
  • NUR 700 
  • Prijs €12,00 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Ga je eigen weg
Gerard Ris
Ga je eigen weg
De deemoed Gods
Krijn Pansters & Willem Marie Speelman (red.)
De deemoed Gods
Van harem tot fitna
Marcel Poorthuis en Theo Salemink
Van harem tot fitna