Klaas Bouwer

Brakkenstein

Een Nijmeegse buitenplaats en zijn bewoners

Brakkenstein

Brakkenstein is een van de weinige goed bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Nijmegen. Het is bekend door de witte villa, het prachtige park met zijn lanen en sterrenbos en de hortus.

 

In Brakkenstein. Een Nijmeegse buitenplaats en zijn bewoners wordt de boeiende, bijna vier eeuwen lange geschiedenis van deze buitenplaats beschreven. Omstreeks 1650 ontstond Brakkenstein als ontginningsboerderij op de heide van het Hoge Veld. Later werd het eerst een zomerverblijf en vervolgens een permanente woonplek van rijke families uit Nijmegen en de regio, onder meer van de families Rappard, Tulleken, Van Hövell tot Westerflier en Jurgens. Hun bezigheden en bindingen met de stad komen uitgebreid aan de orde aan de hand van familiearchieven, afbeeldingen en kaarten.

Van 1940 tot 1965 was op Brakkenstein een neurologische kliniek van het Canisiusziekenhuis gevestigd. De buitenplaats werd ook een belangrijk centrum voor de paardensport. In 1970 kwam de hortus botanicus tot stand, waarvan de geschiedenis in dit boek eveneens uitgebreid wordt verteld.

 

Klaas Bouwer (1935) studeerde sociale geografie en geschiedenis en was daarna werkzaam als docent in het voortgezet en hoger onderwijs. Na zijn emeritaat als hoogleraar milieukunde aan de Radboud Universiteit is hij zich bezig gaan houden met de geschiedenis van landgoederen en bossen in Gelderland, in het bijzonder in de omgeving van zijn woonplaats Nijmegen. In 2008 verscheen zijn Een notabel domein, de geschiedenis van het Nederrijkswald, in 2014 ‘Een verrukkelijk gezigt’; buitenplaatsen en boerderijen in de Meerwijk bij Nijmegen.     

 

'Het landgoed Brakkenstein heeft een biografie gekregen die erbij past. Mooi, voornaam uitgegeven en in een aangename stijl geschreven. De kwaliteit van de illustraties, voor een groot deel in kleur, is zonder meer goed. Ook het afgebeelde kaartmateriaal ondersteunt de tekst adequaat. Klaas Bouwer (1935), emeritus hoogleraar milieugeografie, is van huis uit zowel sociaal geograaf als historicus, en het boek weerspiegelt beide liefdes.' – Jaarboek Numaga 2018

  • ISBN 978 90 5625 494 0 
  • Omvang 208 blz. 
  • Formaat 17 x 24 cm 
  • Uitvoering genaaid-gebonden; rijk geïllustreerd 
  • NUR 694 

  • Deze titel is uitverkocht
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Een schatkamer voor pelgrims
Herwi Rikhof
Een schatkamer voor pelgrims
Professoren op Heyendael
Fons Plasschaert, Gerd Rosenbusch, Jan Brabers [red.]
Professoren op Heyendael