Bestellen
Wim Dekkers, Marcel Becker en Martien Pijnenburg (red.)

Een behouden thuiskomst

Idealen in de palliatieve zorgverlening

Een behouden thuiskomst

Veel mensen die geconfronteerd worden met hun naderende dood, willen hun laatste levensfase thuis doorbrengen. ‘Thuis komen en thuis zijn’ is dan ook het thema van waaruit in dit boek palliatieve zorg wordt belicht. Het gaat daarbij eerst en vooral om ‘thuis’ als de eigen woonomgeving. Hoe belangrijk is het om zorg ‘thuis’ aan te bieden? Is thuiszorg tot het einde toe mogelijk en wenselijk?

Maar er zijn nog meer vragen, die verbonden zijn met andere betekenissen van ‘thuis’. Wat als het eigen lichaam geen ‘thuis’ meer is? Hoe kan palliatieve zorg daarop inspelen? Of wat als de psychische gesteldheid vervreemdend werkt, zoals bij dementie? Kan een zorginstelling dan een soort nieuw thuis worden? En misschien is de belangrijkste vraag wel of sterven gezien kan worden als een ‘thuiskomen’.

De bijdragen in  Een behouden thuiskomst werpen via het thema ‘thuis’ licht op de uitgangspunten en doelstellingen van palliatieve zorg. Het boek biedt ook wenken voor de praktijk en voor het onderzoek in de palliatieve zorg.

 

Een behouden thuiskomst verschijnt als afl. 100.1 in de reeks Annalen van het Thijmgenootschap.

 

 

'Een intrigerend boekje, dat je zowel meevoert op de meest recente ontwikkelingen op alle gebied in de palliatieve zorg, als een werk dat je ook op filosofisch of spiritueel vlak niet op je honger laat zitten. Een bijzonder geslaagde samenwerking tussen theorie en praktijk, het medische en het humane. Niet op een manier die we gewoon zijn, zoals het opstellen van regels voor het goed handelen, met respect voor communicatie en autonomie. Dit boekje gaat verder. Het brengt de "conceptuele analyse" en de metafoor mee binnen in de medische praktijk, op een vaak heel intieme en persoonlijke manier. Een absolute must voor al wie Heidegger en zorg in één paragraaf samen wil lezen.'

Ethische perspectieven

 

 

  • ISBN 978 90 5625 361 5 
  • Omvang 188 blz. 
  • Formaat 12 x 20,5 cm. 
  • Uitvoering paperback 
  • NUR 870 
  • Prijs €14,50 

Klik hier voor meer informatie

Bestellen