Bestellen
Sieth Delhaas

Weerbarstig erfgoed

Globalisering in zakformaat

Weerbarstig erfgoed

Kenia 2011. Een man wordt ziek of krijgt een ongeluk en overlijdt. Zijn kersverse weduwe wordt, met haar bezittingen en al, vererfd aan haar schoonfamilie, waarna haar vaak een slavenbestaan wacht. Het is nauwelijks voorstelbaar, maar ‘weduwenvererving’ is in Kenia bij enkele etnische groepen een traditie die ook vandaag nog in ere wordt gehouden.

Weduwen van het Luo volk, een van de veertig etnische groepen waaruit Kenia is samengesteld, spelen in het doorbreken van deze traditie een voortrekkersrol.

Hun succes wortelt in het initiatief van de Nederlandse Rentia Krijnen-Hendrikx. Zij bood in 1988 weigerachtige weduwen aan met door haar beschikbaar gesteld geld een eigen bedrijfje te beginnen. In 2011 zijn er 1500 overwegend jonge weduwen met hun duizenden kinderen lid van het weduwenproject en economisch zelfstandig.

 

De titel Weerbarstig erfgoed slaat niet alleen op de niet geërfde weduwen. Het roept reminiscenties op aan erfenissen van slavernij, kolonialisme, missie, neokolonialisme, ontwikkelingshulp. Daarom begint het verhaal niet bij het project zelf. Maar in het verleden. Van de initiatiefneemster en haar agrarische opvoeding. Van de Luo en hun tradities. Van Engelse kolonisatoren. Van de missie. Van de Europese settlers.

Het verhaal laat ook zien hoe enkele tientallen ongealfabetiseerde etnische groepen uit een onbegrensd gebied binnen de tijd van een eeuw meegevoerd werden in grillige plannen van Europese snit.

 

Sieth Delhaas (1936) is journaliste en cultuurhistorica.

 

'Openhartige portretten van vrouwen die zich jarenlang met grote moed en vasthoudendheid verzetten tegen de druk van de familie.'

MyWorld

 

'Weerbarstig erfgoed is een treffend gekozen titel van een zorgvuldig, gedetailleerd en vooral ook liefdevol onderzoek naar een project dat werkt.' (voor het hele artikel, klik hier)

– Afrikanieuws.nl

 

'Een epos over het Luo volk, gericht op de verbetering van de positie van vrouwen in Kenia.'

Friesch Dagblad


'Een bijzonder rijk en goedgeschreven boek.'

– Hennie Burggraaf, NCRV-gids

 

'Een moedgevend boek.'

-VolZin

 

 

Op 12 augustus 2012 was Sieth Delhaas  in de uitzending van het radioprogramma Schepper & Co en op 26 augustus in het programma Hoogtij van Radio Oost.

  • ISBN 978 90 5625 371 4 
  • Omvang 320 blz. 
  • Formaat 16 x 24 cm 
  • Uitvoering genaaid gebrocheerd 
  • NUR 763 
  • Prijs €10,00 
Bestellen