Sabine Ruitenbeek

Van ziekenzorg naar diagnose en behandeling

Een geschiedenis van OLVG Oost en West in Amsterdam 

Van ziekenzorg naar diagnose en behandeling

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG is een van de grootste ziekenhuizen van Nederland. Sinds de fusie tussen het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in 2015 vinden er jaarlijks meer dan 200.000 behandelingen plaats, waaronder 7000 bevallingen.

Tot de voorlopers van het huidige OLVG behoren ook het Prinsengrachtziekenhuis, dat in 1857 was gebouwd om verpleegkundigen op te leiden, en dat gold ook voor de Nederlandse Hervormde Diakonessen Inrichting N.H.D.I. dat in 1898 zijn deuren opende. Patiënten gingen in die tijd naar het ziekenhuis om verpleegd te worden. Ze hadden baat bij de ziekenzorg – met hygiëne, rust en bouillon –, maar ze stierven vaak ook als gevolg van medisch ingrijpen. Nadat ook het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in 1898 zijn poorten had geopend, ging het niet meer alleen om verpleging. Een nieuwe tijd had zijn intrede gedaan. De medische wetenschap maakte grote vorderingen en patiënten gingen ook naar het ziekenhuis voor de dokters, vanwege de verbeterde diagnostiek door met name het röntgenapparaat, de operatietechnieken en de bacteriologische behandeling van syfilis. De verpleging verdween, met name in de tweede helft van de twintigste eeuw, geleidelijk naar het tweede plan, maar professionaliseerde wel verder.

In de jaren zestig werden tal van nieuwe ziekenhuizen gebouwd, waaronder in Amsterdam-West het Sint Lucas, het Andreas Ziekenhuis (de voortzetting van de N.H.D.I.) en het Slotervaartziekenhuis. Daarmee kregen katholieken, protestanten en socialisten ieder hun eigen ziekenhuis in de stadsuitbreidingsgebieden. Deze ziekenhuizen werden echter te klein als gevolg van de noodzaak van dure apparatuur en later steeds strengere kwaliteitsnormen, zoals de vereiste aantallen ingrepen. Fusies werden noodzakelijk.

Patiëntenzorg, opleiding en klinisch onderzoek vormen een onlosmakelijke trits in grote ziekenhuizen, waarbij dokters en verpleegkundigen samenwerken. Daarom wordt ook de ontwikkeling van OLVG als topklinisch opleidingsziekenhuis beschreven.

 

Drs. Sabine Ruitenbeek (1952) was Onderwijsdirecteur bij de Universiteit van Amsterdam en vervolgens adjunct-directeur van Teaching Hospital OLVG.

 

 

  • ISBN 978 90 5625 498 8 
  • Omvang 342 blz. 
  • Formaat 16 x 24 cm 
  • Uitvoering gebonden in harde band 
  • NUR 680 

  • Deze titel is uitverkocht