Bestellen
Ari van Buuren

Stemsleutels

Bespiegelingen over woord, stem en taal

 

 

Stemsleutels

In het begin was het woord.

Stemsleutels bevat een kleinood aan persoonlijke teksten over de wording van het woord. Het zijn meditatieve mozaïeken, die taal bespiegelen.

Wij worden uit en naar stilte geboren. Daartussen spreken we. De stem zoekt een evenwicht in de bedding en stroom van woorden, die ons van den beginne aangereikt worden. Een evenwicht tevens tussen autonomie en heteronomie.

Stemsleutels toont onderweg een breed spectrum: van Hans Keilsons analyse van Hitler’s stem tot bidden bij de schrijn van Johannes de Doper in Damascus, en de Ubuntu-filosofie van bisschop Desmond Tutu. De Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog, Rumi en Fairoez inspireerden hem ook.

De auteur nodigt uit tot een zoektocht en afstemming van zuivere taal. Hij schrijft taalgevoelig, poëtisch, compact; soms bijna minimalistisch als de muziek van Mompou.

Hoe het toch bijna onzegbare te verwoorden?

 

Stemsleutels is goeddeels autobiografisch.

Het weerspiegelt ook ervaringen van Ari van Buuren als geestelijk begeleider, gestalt-therapeut en intercultureel consulent. Hij was werkzaam in het onderwijs, de kerk, de psychiatrie en het UMC Utrecht.

Een levensthema werd de weg van passie(s) naar compassie, mededogen en onthechting.

Dit geschiedde óók door diepe rouw in zijn leven. En hij onderging een riskante neurochirurgische ingreep in het spraakgebied. Dit hersengebied onderzocht de neuroloog Michael Persinger; hij noemt het het spirituele domein van de God Experience.

 

‘In de wieg van mijn schedel zingt het / ontbrandt het’ dicht Antjie Krog.

In zo’n perspectief valt Stemsleutels te lezen.

Zouden de lezers dit niet op eigen wijze kunnen vervolgen?

 

Ineke Koedam, auteur van boeken als Een andere kijk op orgaandonatie en Een Nieuwe Hemel en een Nieuwe Aarde, was een van de sprekers bij de presentatie van , de bespiegelingen van Ari van Buuren over woord, stem en taal: 'Eigen aan een rijk beleefd innerlijk leven en het vinden van zin en betekenis in het tot dusverre geleefde leven, zijn de retorische vragen. Wonderschoon zijn de poëtische zinnen die me raken, die me ontroeren, en die getuigen van doorleefde inzichten zonder dat ze de lezer worden opgedrongen als waarheid.'

Pieter Oussoren, vertaler van de vermaarde Naardense Bijbel, zei: 'Ik ben juist zo blij dat dominee Ari niet in het algemeen schrijft, maar vanuit zijn eigen rijke bewogen en verrijkte leven. Bij zijn bijzondere, particuliere ervaringen en indrukken wil ik wel vertoeven!'

 

'ek kan eerlik se dat ek nog nooit iets soortgelyks gelees het nie!

afgesien van die poetiese klank is dit gevul met hoogs interessante waarnemings en relevante informasie...

uiters en diep bedankt dat u die moeite gedoen het om die boek by my uit te kry. dit was 'n lafenis om te lees.'

– Antjie Krog

 

'Verrijkt met een aantal prachtige citaten is het een kleinood  dat erom vraagt in stilte de woorden te "proeven en te smaken".'

Herademing

 

'De stemsleutels in dit kleine, diep spirituele werk kunnen innerlijke deuren openen, zij laten je niet onberoerd.'

– Tijdschrift Geestelijke Verzorging

  • ISBN 978 90 5625 452 0 
  • Omvang 104 blz. 
  • Formaat 12 x 21 cm 
  • Uitvoering paperback 
  • NUR 728 
  • Prijs €15,50 
Bestellen