Bestellen
Thomas Biebricher

Onvermoed en onvermijdelijk

De vele gezichten van het neoliberalisme

Onvermoed en onvermijdelijk

Is de indrukwekkende zegetocht van het neoliberalisme voorbij? De staat moest kleiner, de burger moest de verantwoordelijkheid voor zichzelf gaan dragen – een verantwoordelijkheid die vroeger door het collectief werd gedragen. De markt zou de zaken beter regelen dan de politiek.

De Duitse politicoloog Thomas Biebricher laat zien dat neoliberalisme niet voorbij is. Het gaat in verschillende vormen verder. Neoliberalisme is springlevend en gaat met telkens andere stromingen verbindingen aan.

Waarom? Omdat het probleem dat neoliberale denkers in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw zagen nog steeds onopgelost is.

Officieel worden de democratische staat en de economie geordend door liberale beginselen, zoals vrijheid van het individu, contractdenken en zelfregulerende markten. Maar die beginselen blijken onmachtig om economie te reguleren in tijden van 'extreem kapitalisme'. Ook de door ontevredenheid en angst aangevochten democratie raakt niet gerevitaliseerd. De reden voor neoliberalisme is niet weg…

 

De teksten van Biebricher worden voorafgegaan door een ‘Ten geleide’ over de Nederlandse situatie door Frans Vosman en Andries Baart.

Deze uitgave is een initiatief van het onderzoeksnetwerk Critical Ethics of Care.

  • ISBN 978 90 5625 484 1 
  • Omvang 120 blz. 
  • Uitvoering paperback 
  • NUR 754 
  • Prijs €16,00 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Na de psychoanalyse
Harry Stroeken
Na de psychoanalyse