Jan Hoeberichts

Franciscus en de sultan

Mannen van vrede

Franciscus en de sultan

In de vroege 13de eeuw was Europa in een felle strijd verwikkeld met de islam om de heerschappij over wat het ‘Heilig Land’ heette. In felle redes riepen de pausen de christenen op ten strijde te trekken tegen de ‘Moren’ en het ‘wrede beest’ te verslaan. Vele duizenden gingen op pad in opeenvolgende kruistochten, vele levens gingen verloren in wat wij tegenwoordig alleen maar als zinloos bloedvergieten zien. Maar niet iedereen liet zich door dit vijanddenken meeslepen. Er was één man die zich – te midden van vijandschap, onverdraagzaamheid en geweld tegenover de moslims – inzette voor christelijke waarden als vijandsliefde, zorg voor de ontheemde vreemdeling, solidariteit met alle mensen, ook de moslims, en vredelievendheid. Die ‘man van vrede’ was Franciscus van Assisi. In 1219, de vijfde kruistocht was in volle gang, bracht hij, na twee eerdere mislukte pogingen, een bezoek aan sultan Malek al-Kamil van Egypte.

 

De ontmoeting met de sultan, die allerminst een wolf of wreed beest bleek te zijn, heeft een diepe indruk op Franciscus gemaakt en een grote invloed uitgeoefend op zijn verdere leven en spiritualiteit. Deze fascinerende gebeurtenis in het leven van een fascinerend mens kan ons inspireren om niet de confrontatie te zoeken met de islam maar de dialoog. In het spoor van Franciscus, die zijn woorden omzette in daden van vrede en verzoening, van solidariteit en dienstbaarheid. En die een wereldomvattende zuster- en broederschap van alle mensen tot stand wilde brengen, ongeacht alle verschillen in afkomst, geloof en cultuur.

 

Van Jan Hoeberichts is bijna twintig jaar geleden het boek Franciscus en de islam verschenen. In het meer toegankelijke Franciscus en de sultan. Mannen van vrede heeft hij allerlei nieuwe gezichtspunten en inzichten verwerkt. Zo gaat hij uitvoeriger in op de ontwikkeling die Franciscus na zijn terugkeer in Italië doormaakte.

'In een mooie en zeer erudiete beschrijving krijgen we een heel bijzonder portret van Franciscus, dat ook nog eens zeer toegankelijk en prettig geschreven is.'

– Karel Steenbrink, IIMO, Universiteit Utrecht

 

 

  • ISBN 978 90 5625 376 9 
  • Omvang 184 blz. 
  • Formaat 13,6 x 21,5 cm 
  • Uitvoering genaaid gebrocheerd 
  • NUR 700 

  • Deze titel is uitverkocht
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Cultuurwegen, cultuurwerelden
Peter J.A.N. Rietbergen
Cultuurwegen, cultuurwerelden
De theologie gevierendeeld
Stephan van Erp en Harm Goris (red.)
De theologie gevierendeeld
Geloof in leven
Wies Stael-Merkx
Geloof in leven