Bestellen

Horen, zien, beleven

Concertgebouw De Vereeniging 1915-2015

Horen, zien, beleven

Met het Concertgebouw De Vereeniging kreeg Nijmegen in 1915 een concertzaal van allure en een stadsfeestzaal in één. Er was nu een elegant podium voor uitzonderlijke concerten, voor opera, theater en ballet. In de loop van een eeuw traden hier vele coryfeeën op, van Arthur Rubinstein tot Philip Glass en van Anna Pavlova tot Nina Hagen. Bij grote evenementen was het gebouw dé ontvangstzaal van Nijmegen: van historische stadsvieringen tot koninklijke bezoeken, bij de Vierdaagse, bij herdenkingen en jubilea. Circussen, modeshows en zelfs bokswedstrijden vonden er evengoed een plek. De gemeente en de universiteit gebruikten het concertgebouw veelvuldig. Nu, een eeuw later, speelt De Vereeniging nog steeds een centrale rol in het culturele leven.

De banden met het Amsterdamse Concertgebouworkest, de verrassend rijke kamermuziektraditie, concerten van Het Gelders Orkest en andere gezelschappen en solisten: ze komen allemaal aan bod. Dit boek werpt daarnaast nieuw licht op de periode dat de Grote Zaal de eerste megabioscoop van Nijmegen werd en op de tijd dat jazz en popmuziek tot de concertzaal doordrongen. De rol van cultuur – muziek vooral – als verbindende factor loopt als een rode draad door dit boek.

 

Horen, zien, beleven is een uitgave van De Vrienden van het Concertgebouw De Vereeniging, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het gebouw in 2015.

Samenstellers en redactie: Josephine Woldring, Joop Leijendeckers, Remieg Aerts, Mieke Boex, Jos Hekking en Marc Wichers.

Het boek wordt gepresenteerd op 22 november a.s. in Concertgebouw de Vereeniging bij het najaarsconcert van De Vrienden.

 

  • ISBN 978 90 5625 455 1 
  • Omvang ca. 156 blz. 
  • Formaat 24,5 x 21 cm 
  • Uitvoering genaaid gebrocheerd, met flappen, rijk geïllustreerd, geheel in kleur 
  • NUR 676 
  • Prijs €24,95 
Bestellen