Bestellen
Pater Jan van Kilsdonk sj

Dag jongen van licht

Toespraken bij het afscheid van homoseksuele mannen. Met een inleiding van Pierre Valkering

Dag jongen van licht

Ruim dertig jaar lang was pater Jan van Kilsdonk sj (1917-2008) in Amsterdam studentenpastor. In dat verband ging zijn aandacht ook uit naar homoseksuele studenten. In het Amsterdamse homo-uitgaansleven was hij een bekende verschijning. Na zijn pensionering, in 1982, brak in volle hevigheid de HIV/aids-epidemie uit. De meeste slachtoffers vielen juist onder homoseksuele mannen. Artsen stonden aanvankelijk machteloos. Het lijden en de ontluistering die de ziekte met zich meebracht waren groot, fysiek maar ook mentaal, omdat de gedachte ‘ze hebben er toch zelf om gevraagd’ gemakkelijk in sommige mensen op kon komen. Pater Van Kilsdonk heeft talloze mannen bijgestaan tijdens hun ziekte en stervensproces. Minstens zeventig keer heeft hij vaak uitvoerig gesproken tijdens een afscheidsviering in zo'n situatie. In Dag jongen van licht worden dertig van deze toespraken geanonimiseerd gebundeld. Dertig mannen, variërend van zeer geleerd tot zeer eenvoudig, van dokter en universitair medewerker tot barman en business boy, naar wie pater Van Kilsdonk met liefde heeft gekeken en over wie hij met liefde heeft gesproken, zonder de moeilijke kanten van hun levens onbesproken te laten. Dertig toespraken die een kleurrijk, soms adembenemend beeld geven van de Amsterdamse homo-subcultuur in de tweede helft van de twintigste eeuw. Dertig levensverhalen die vaak lezen als een aangrijpende roman in een notendop, waarin mensen recht wordt gedaan en die een belangrijke impuls kunnen geven aan het denken over homoseksualiteit, ziekte, God en geloof.

Van noten en een inleiding voorzien door Pierre Valkering, die zelf sinds vele jaren parochiepastor is te Amsterdam en voor wie pater Van Kilsdonk een leermeester is geweest.

'Goed dat we Jan van Kilsdonk zo bij ons mogen houden.'

Benedictijns tijdschrift

'In een periode dat religieuze leiders steeds strakker vasthouden aan regels en wetten, laat Van Kilsdonk zien hoe de overgeleverde religieuze inzichten en wijsheid ons in staat kunnen stellen op heilzame en eerbiedige wijze met mensen om te gaan. ‘Dag jongen van licht’ is daarmee ook een indrukwekkend en vaak ontroerend eerbetoon aan een grootse pastor.'

– Gerard Moorman, KNR Bulletin

'De toespraken zijn indrukwekkend, vol liefde, en ze bieden veel stof tot nadenken over homoseksualiteit, ziekte, dood, God en geloven.'

Relevant, blad van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie

 

Dag jongen van licht is gepresenteerd op 1 december  – Wereld Aids Dag – in de Sint-Olofskapel te Amsterdam. Rex Brico hield bij die gelegenheid een indrukwekkende inleiding, die hij afsloot met de volgende woorden: "Wat wens ik u toe bij het lezen van dit niets ontziende en tegelijk door en door barmhartige boek? Van alles: begrip, invoelingsvermogen, en nog meer. Maar toch vooral het vermogen om u te laten ontroeren door de kracht die hier en daar uitgaat van de zwakheid, de onpeilbare waarde die uitgaat van de menselijke kwetsbaarheid, en de schoonheid die uitgaat van de stille berusting." Voor de volledige tekst van zijn inleiding klik hier.

Voor meer informatie kijk ook op facebook.

Omdat de manier waarop pater Van Kilsdonk heeft nagedacht en gesproken over het leven van homoseksuele mannen ook buiten Nederland mogelijk van waarde is, zijn telkens vijf/zes afscheidstoespraken vertaald in Frans, Duits, Engels, Spaans, Portugees, Italiaans en Pools.
 Zie http://valkhofpers.nl/dag-jongen-van-licht.

 

In Dag jongen van licht. Toespraken bij het afscheid van homoseksuele mannen [‘Farewell Young Man of Light’] thirty sermons delivered at the funerals of gay men by Fr. Jan van Kilsdonk are published. Since the way Fr Jan van Kilsdonk’s thought and spoke about the lives of gay men may also interest people outside of the Netherlands, selections of five or six of his funeral sermons have been translated into French, German, English, Spanish, Portuguese, Italian and Polish.
These translations are available on the website of Valkhof Pers: http://valkhofpers.nl/dag-jongen-van-licht.

For more information, please send a message to the following address: info@valkhofpers.nl.

  • ISBN 978 90 5625 388 2 
  • Omvang 300 blz. 
  • Formaat 14 x 22 cm 
  • Uitvoering genaaid gebrocheerd 
  • NUR 700 
  • Prijs €23,50 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook
Als een weg door werelden
Martine Buitink
Als een weg door werelden
Gedreven leven
Jan W. Scheffers
Gedreven leven
De hemeldeur op een kier
Hero Hokwerda e.a.
De hemeldeur op een kier
Notificeren
Breng iemand anders op de hoogte van dit product