Bestellen
Charles van Leeuwen

Conscientious and Caring

A Portrait of Father Superior De Beer (1821-1901)

Conscientious and Caring

Het is nog maar ruim anderhalve eeuw geleden dat er in Nederland armoede voorkwam die we ons nu niet meer kunnen voorstellen. De toen net opkomende industrialisatie leidde in de fabriekssteden-in-wording tot ongekende misstanden, uitbuiting, alcholisme, kinderarbeid. Een van degenen die hier iets aan wilden doen, was bisschop Joannes Zwijsen. Hij verzamelde een aantal mannen en vrouwen om zich heen die zich, vanuit de katholieke kerk, wilden inzetten voor betere levensomstandigheden in Tilburg. Daarin was hij zeer succesvol want de door hem gestichte congregaties van zusters en fraters groeiden enorm snel. Rond 1850 waren er al bijna duizend zusters en meer dan honderd fraters in tal van sociale en kerkelijke projecten aan het werk. Het ging vooral om projecten voor arme mensen, die door Zwijsen ‘werken van barmhartigheid’ werden genoemd.

Om die reden gaf Zwijsen zijn congregaties de naam van barmhartigheid mee, ze heetten Zusters en Fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid. In de volksmond werden ze meestal gewoon Fraters van Tilburg. NU in 2014, bestaan de zusters en fraters nog steeds, hoewel ze in Nederland steeds meer een rol in de marge spelen. Maar elders op de wereld zijn het bloeiende congregaties. Reden waarom Charles van Leeuwen de geschiedenis van deze congregatie in het Engels vastlegt in aantrekkelijk vormgegeven en goed leesbare, handzame boeken.

Het tweede deel is verschenen onder de titel Conscientious and Caring. A Portrait of Father Superior De Beer (1821-1901).

 

Deel 1, Bishop Zwijsen and his First Brothers. The Founder, The Founding Generation and the Foundation History, is ook beschikbaar.

Naar verwachting verschijnen in het najaar van 2014 de delen 3 tot en met 5.

 

Voor meer informatie raadpleeg ook de site van de fraters van Tilburg.

  • ISBN 978 90 5625 415 5 
  • Omvang 44 blz. 
  • Formaat 22 x 24 cm 
  • Uitvoering genaaid in harde band 
  • Prijs €15,50 
Bestellen
Klanten die deze titel bestelden, bestelden ook