Tentoonstelling Krantenpaus

In de studiezaal van het Katholiek Documentatie Centrum te Nijmegen is tot eind 2018 een boeiende tentoonstelling te bezichtigen gewijd aan leven en werk van Louis Frequin, de oud-hoofdredacteur van De Gelderlander.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is de onlangs verschenen mooie biografie Krantenpaus van de hand van Hélène van Beek en Louis van de Geijn.

Zie voor meer informatie over het boek, recensies, een radio-interview met de auteurs, maar ook stukken van Louis Frequin zelf ook de website krantenpaus.nl.

'een fraai portret' – de Volkskrant

'Vlot geschreven en goed gedocumenteerde biografie.' – NRC Handelsblad

In een bomvolle boekhandel (Dekker vd Vegt) is op vrijdag 24 november het boek KrantenpausDe oorlogen van Louis Frequin (1914-1998), gepresenteerd.

Krantenpausgeschreven door Hélène van Beek en Louis van de Geijn, is de biografie van de spraakmakende hoofdredacteur van De Gelderlander, een fraai geschreven en boeiend verslag van het leven en werk van een uitgesproken, activistische journalist. Om zijn krant te laten uitgroeien van een bescheiden plaatselijk blad tot een grote regionale titel die ook nationaal meetelde, ging Frequin conflicten en confrontaties niet uit de weg. En met succes: toen hij in 1977 met pensioen ging was de oplage van zijn krant verviervoudigd en was De Gelderlander een dagblad met een nationale reputatie dat volwaardig 'meedeed' tussen de nationale kranten.Louis Frequin was bijna 32 jaar hoofdredacteur van De Gelderlander.  Hij was spraakmakend, strijdbaar, oerkatholiek, selfmade vakman, Bourgondiër, gewonde ziel. 

Behalve hoofdredacteur was hij ook schrijver, televisiepionier, presentator van een van de eerste praatprogramma’s op tv, en een van de geestelijke vaders van het actualiteitenprogramma Brandpunt. 
In de eerste oorlogsjaren was hij actief bij het fascistische Nationaal Front, en al in het tweede oorlogsjaar raakte hij betrokken bij het verspreiden van illegaal drukwerk. Dat kwam hem in 1944 duur te staan. De ontberingen in Duitse gevangenschap en het kamp Vught, bleven hem zijn hele leven achtervolgen.

Onder zijn leiding groeide De Gelderlander uit van een bescheiden plaatselijk blad tot een grote regionale titel die ook nationaal meetelde. Frequin wist altijd de aandacht te trekken. Hij was een uitgesproken, activistische journalist die affaires niet schuwde.